CPH PIX anbefaler: En insiderguide til festivalens sidste uge

Cinemateket er igen i år festivalscentrum for Danmarks største spillefilmsfestival, CPH PIX, der allerede er i fuld gang med dets omfangsrige program der strækker sig frem til den 10. oktober. Dermed er Cinemateket også stedet, hvor man kan møde festivalen, få tips og tricks og praktiske informationer. Vi besøgte den grønne servicedisk i Cinematekets caféområde, til en snak med festivalens programredaktion om, hvilke filmperler og serier man skal holde særligt øje med i festivalens sidste uge.

Simon Ørberg er programassistent på årets CPH PIX og har været med til at se og udvælge en stor del af festivalens mange filmtitler. Særligt fremhæver Simon to af festivalens serier, der er stærkt repræsenteret i Cinematekets program: 

UNTAMED – Utæmmet og grænsesøgende kreativitet 

“Jeg synes jo i virkeligheden, at alle film i den her serie er værd at se, fordi de udfordrer mediet, og man er sikker på at få en anderledes filmoplevelse. Måske får man endda flyttet nogle af sine egne grænser” 


Festivalens ’Untamed’-serie indeholder ti film, der har det tilfælles, at de er lavet ud fra en stærk og unik kunstnerisk vision, en løssluppen galskab, eller et ønske om at provokere og udfordre filmmediets grænser, både gennem form og indhold. Blandt de ti titler peger Simon på sine to personlige favoritter:


Widowed Witch

”Man tænker at den er svær at sælge, fordi det er en kinesisk film, hovedsageligt filmet i sort/hvid, men den er helt vildt underholdende! Det er en virkelig syret og sjov film, der tager en ret velkendt fortælling om en kvinde der bliver udstødt af et lillebysamfund fordi de tror hun er en heks, og så twister den fuldstændig! Den blander feministisk satire med magisk realisme og de her flotte, mystiske sort/hvid-billeder, og så har den bare den vildeste, mest syrede humor man kan forestille sig!”


Touch me not

“Den er virkelig interessant, fordi den er meget eksperimenterende og nedbryder nogle normer om, hvad der er dokumentar, og hvad der er fiktion. Den er også meget sanselig, og behandler kroppen som tema, meget med udgangspunkt i seksualitet og berøring, hvor vi følger den her kvinder med intimitetsforskrækkelse. Og så er jeg overrasket over at den ikke har fået mere opmærksomhed herhjemme, fordi den vandt Guldbjørnen i Berlin og har fået en masse positiv omtale.”

MASTERS OF CINEMA – Det sidste nye fra de største navne 

“Det er altid fedt at se de nyeste værker fra nogle af de største instruktører! Men det fedeste ved serien er, at den også bruges som en slags introduktion til nogle instruktører, man måske ikke kender så godt, men som har et stort bagkatalog man kan tage fat på efterfølgende!” 

Serien ’Masters of Cinema’ er altså festivalens hyldest til nogle af de største instruktører, der fortsat skubber filmmediet fremad. I år indeholder serien de nyeste film fra bredt anderkendte instruktører som Lars von Trier, Hirokazu Kore-Eda, Jean-Luc Goddard, Terry Gilliam og Alfonso Cuaron. Simon graver dog lidt dybere i instruktøræsken med sine to anbefalinger, der fremhæver de nyeste film fra de to, i dansk sammenhæng mindre etablerede navne, Zhang-Ke Jia og Radu Jude.

I Do not Care If We go Down in History as Barbarians

“’Det er muligvis min personlige favorit på hele PIX-programmet! Det er i hvert fald dén film jeg har anbefalet mest til mine venner. Den handler om en teaterinstruktør der er drevet af at rekonstruere det rumænske militærs fortrængte massakre på 25.000 jøder i byen Odessa under 2. verdenskrig. 'Barbarians' er en film der leger med grænserne mellem fiktion og virkelighed, og trækker helt oplagt tråde til film som ’The Act of Killing’ og ’Waltz with Bashir’, i behandlingen af det her nationale traume, hvor ens position som publikum også bliver udfordret!” 

Ash Is Purest White

“Det er en sjov, men samtidig episk film der fortæller om de sidste 15 år af Kinas historie, set gennem en kvinde der har været fængslet, men bliver løsladt til en ny virkelighed hun ikke kan kende. Hvad jeg godt kan lide ved ’Ash Is Purest White’ er at den spiller på mange forskellige genrer. Man sidder pludselig og tænker, ”Vent lidt – er det her en sci-fi?”, når man for et kvarter siden sad og så en kampsportsfilm. Det er ikke så skarpt kategorisk, men der er sådan en fed dynamik i de forskellige genreterritorier, der ændrer sig i takt med den historiske udvikling”.

Rabatter og medlemsfordele

Som medlem af Cinemateket skal du ikke bekymre dig for meget om pengepungen under CPH PIX: Som medlem får du nemlig 20 % rabat på alle ordinære visninger og du kan endda gratis medbringe en ledsager til ordinære visninger før kl. 17 på hverdage. Ligeledes kan du få 20 % rabat på alle ordinære visninger hvis du er studerende (ved fremvisning af gyldigt studiekort), eller hvis du har rundet de 65 år.

Tid: 27. september - 10. oktober
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København
Billetter: 95 kr. Til events kan der gælde særlige priser. Køb billetter på cinemateket.dk og tlf. 3374 3412.