CPH PIX: Nye tyske og georgiske filmperler – og chilensk mester med fuld skrue

CPH PIX er lige om hjørnet og om få dage syder København af filmforelskelse. Det er nemt at fortabe sig i det omfattende program, så her er anbefalinger til nogle farbare film-stier i festivalens første dage: Tysk og georgisk filmdag og Alejandro Jodorowsky special. Cinematekets medlemmer får 20% rabat på alle ordinære visninger og kan ganske gratis tage en ledsager med til eftermiddagsvisninger!

Tysk Dag 28. september – Facebook og frigørelse på første klasse

Festivalens første dag står i Tysklands tegn med tre spritnye og vidt forskellige film fra vores naboer i syd. Vi starter allerede kl. 10:15 med Kai Wessels neglebiddene Holocaust-fortælling 'Fog in August', der vises som en del af CPH PIXs skoleprogram for klasser i udskolingen.

Aftenen skydes derefter i gang af Lasse Rodewald fra Den Tyske Ambassade, der er medarrangør af den tyske filmdag og undervejs byder på et glas tysk vin og Bretzeln. 

Jan Speckenbach 'Freedom' begynder hvor Ibsens 'Et dukkehjem' slutter. Nora en moderne kvinde med advokattjans og familie, men hendes frigørelsensang er af den grund ikke forstummet. Så Nora giver afkast på sine trygge rammer og det stabile liv, hun har opbygget. Rejsen fører hende ud i resten af Europa, hvor bekendtskaber med både unge østrigske mænd og slovakiske strippere venter hende – alt imens den efterladte mand, Philip, forsøger at holde sammen på hverdagen i efterdønningerne af opbruddet. Producer Sol Bondy er til stede introducerer filmen.

Freedom (Jan Speckenbach, 2017) torsdag 28.09.17, kl. 19:00 og 05.10.17, kl. 19:00.

LOMO

Efter 'Fredoom' bliver det anderledes råt og knugende i Julia Langhofs tankevækkende og skræmmende coming of age-historie 'LOMO – The Language of Many Others'.

17-årige Karl mangler ikke noget i sit privilegerede berlinerhjem, andet end en mening med sit liv. Hans får afløb for sine frustrationer gennem sin blog, men den nye pige i klassen, Doro, flår ham ud af hans online-verden – for en stund. Julia Langhofs sikre instruktørdebut giver uden løftede pegefingre et hyperaktuelt billede af generation-Facebook og hvordan de begår samme fejl, som teenagere altid har gjort. Forskellen er, at de gør det på internettet, med fare for at miste herredømmet totalt. En film som både forældre og teenagere kan spejle sig i, men hvor første reaktion nok ikke er et 'like'. Filmen er nomineret til Politikens Publikumspris 2017 og instruktør Julia Langhof vil være til stede ved visningen den 28. september

LOMO – The Language of Many Others (Julia Langhof, 2017) torsdag 28.09.17, kl. 21:30 & 10/10 16:45.

HOSTAGES

Georgisk Dag 29. September – kapringer og frigørelse på tredje klasse

I år bringes et nyt land ind i folde, når CPH PIX og Cinemateket sætter spot på Georgien med to film, der dårligt kunne være mere forskellige. Dagen er arrangeret i samarbejde med Den Georgiske Ambassade, der byder på vin og pindemadder. 

Med afsæt i en virkelig flykapring har Rezo Gigineishivili med 'Hostages' skruet en retro-thriller sammen, hvor grebet langsomt strammes om vores unge hovedpersoner. I De lever deres liv i den sovjetiske republik på kant med loven, Beatles på hjernen og vestlige forfattere i jakkelommerne. Men de lader sig ikke stille tilfredse med den slags lavprofileret oprør, og en kold novemberdag i 1983 kaprer de Aeroflot afgang 6833 mod Leningrad. Vi lover hvide knoer og tilbageholdt åndedræt, for selvom man sagtens kan finde historiens afslutning i historiebøgerne, er 'Hostages' fortalt med et knugende nærvær og en dyb fascination af menneskene bag. 

Hostages (Rezo Gigineishivili, 2017) fredag 29.09.17, kl. 16:30.

MY.HAPPY.FAMILY

Tempoet sænkes men underholdningsværdien forbliver i top i aftenens anden film, 'My Happy Family' af ægteparret Nana Kvtimishivili og Simon Gross. I en lille lejlighed i Tbilisi bor tre generationer under samme tag. Det går derfor ikke stille for sig, da Manana markerer sin 52-års fødselsdag ved at meddele, at hun flytter i egen bolig. For hendes mand hverken drikker eller slår hende – så hvad kan problemet dog være? På skift prøver venner og familie at tale Manana fra sin beslutning og tilbage til gryderne i dette lille komediedrama om en kvindes selvstændighed og et samfund i forandring.   

My Happy Family (Nana Ekvtimishvili, Simon Gross, 2017) fredag 29.09.17, kl. 19:00.

ENDLESS.POETRY

Søndag med Jodorowsky 1. oktober - 'The Dance of Reality' + 'Endless Poetry'

Hvis man skal have en ordentlig en på den filmeksperimentelle oplever, så skal man sætte søndag den 1. oktober af til en eftermiddag i selskab med syre-maestroen Alejandro Jodorowsky. Hans værker er sansebombardementer af en anden verden og dagens to titler signeret den chilenske mester er ingen undtagelse. Der er med andre proteiner til hele sanseapparatet når publikum hvirvles rundt i en malstrøm af psykedeliske billeder og surreelle scener, der genkalder Fellini på sit højeste. Oplev den semiselvbiografiske 'The Dance of Reality' (som blev vist med bragende succes i 2014) sammen med det nyeste udspil 'Endless Poetry'.

Hvor 'The Dance of Reality' fokuserer på Jodorowskys barndom i hjembyen Tocopilla springer 'Endless Poetry' frem til hans år som ung mand, hvis drømme og tårnhøje ambitioner i et væk latterliggøres af faderen. Frigørelsen og frelsen findes (selvfølgelig) i stormombrust sex og kærlighed – så selvom Jodorowsky måske er blevet lettere tilgængelig på sine ældre dage, er det stadig umiskendeligt hans signatur, hjerne og ånd, der brænder igennem hér!

The Dance of Reality (Alejandro Jodorowsky, 2013) søndag 01.10.17, kl. 13:45 og lørdag 07.10.17, kl. 14:00.
Endless Poetry’ (Alejandro Jodorowsky, 2016) søndag 01.10.17, kl. 16:45.

Læs mere om CPH PIX i Cinemateket og bestil billetter.

Tid: 28.september-11. oktober 2017
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, Kbh K

Billetter: 90 kr. for alle ordinære billetter. 20 % rabat til medlemmer af Cinemateket. Billetbestilling på cinemateket.dk eller på tlf. 33 74 34 12