CPH:DOX – reality-check i Cinemateket 20.-31. marts 2019

Københavns internationale dokumentarfilmfestival CPH:DOX vender tilbage med sit årlige reality-check i dagene 20.-31. marts. Cinemateket lægger sale til mere end 120 visninger i festivalens enorme program, hvor vi kommer vidt omkring: Fra europæisk idehistorie over karismatisk megafauna til bitcoins, Watergate og alt derimellem. Hér en kort guide gennem festivalprogrammet, så du spændt og velforberedt kan tælle ned til kick-off. Og husk at der er rabat på alle ordinære visninger i Cinemateket for vores medlemmer – du får dine billetter til bare 50 kr.

DOX:AWARD

12 danske og internationale film er udvalgt til at konkurrere om festivalens hovedpris DOX:AWARD. Åbningsfilmen ‘Reformisten’ af Marie Skovgaard, der fortæller om tre år i Danmarks første kvindelige imam Sherin Khankans liv i medgang og modgang, understreger også festivalens tilslutning til det nye 50/50by2020 charter, der kalder på nye tider i branchen med flere kvinder både foran og bag kameraet. Filmen er fuldt booket, men vises igen i Cinemateket den 27. marts.

Hits

i serien HITS vises bestsellere, festivaldarlings og helt nye film. Blandt andet et gensyn med legenden Agnès Varda i hendes helt nye selvportræt ‘Varda by Agnès’ fra 2019. Dertil italienske Roberto Minervinis nye film fra udkants-USA ‘What You Gonna Do When The World’s On Fire?’ om den voksende uro i den sorte underklasse i sort/hvide billeder, der bygger bro mellem nutid og fortid. Victor Kossakovskys nye film ‘Aquarela’ leverer derimod et storslået billedværk om det fjerde element, verdens vandmasser, tilsat et bragende heavy-metal soundtrack. Og i en anden visionær storfilm optaget i 4K og med 7.1 surround lyd fra Sverige kommer ‘Charismatic Megafauna’, der set fra den kosmiske synsvinkel viser os livet i hypermoderniteten, hvor tid og rum overskrider den menneskelige skala. Instruktørerne og produceren bag filmen gæster Cinematekets visning den 28. marts.

'Varda by Agnès' af Agnès Varda

Politik

I serien POLITIK er der tre underkategorier: F:ACT Award, Europa og Justice. Til årets F:ACT Award er 11 helt nye film nomineret, alle dedikeret feltet mellem dokumentarisme og dybdegående journalistik. Det er film, der ikke blot vil vise os verden, men som også vil ændre den. Glæd dig blandt andet til at blive klogere på bitcoins, blockchains og big data med filmen ‘Trust Machine: The Story Of Blockchain’, hvor der efter visningen den 23. marts i Cinemateket inviteres til bitcoin workshop med Lenka Hudáková (Community Lead Europe) direkte fra biografsædet.

Filmene i kategorien Europa sætter fokus på demokratiets tilstand og på de europæiske idéers historie. Kom blandt andet til Russisk Aften i Cinemateket i selskab med Gorbatjov, Jeltsin og Putin på lærredet - og Ellemann, Davidsen og Skak på scenen - og skyl det hele ned med borsch og vodka!

Derudover er vi meget glade for, at præsentere Chris Markers visionære, længe uopdrivelige, men nu restaurerede ‘The Owl’s Legacy’ i Cinemateket den 23. marts. Maratonvisningen af mesterværket (filmen varer knap 5 og en halv time) inkluderer et græsk symposion (altså et drikke- og ædegilde) med Fasolada-bønnesuppe og rødvin. Så kom og berus dig med os i den nye viden om demokratiets historie, udvikling og løbende udfordringer i et vaskeægte demokrati-symposion.

'The Owl's Legacy' af Chris Marker

I kategorien Justice stiller CPH:DOX skarpt på forholdet mellem individ og stat, sikkerhed og frihed, etik og jura, samt retsstat og demokrati. Filmene følges af debatter med førende advokater, fagpersoner og filmskabere. Gå for eksempel ikke glip af den Oscar-vindende instruktør, Charles Ferguson, der står bag dokumentaren ‘Inside Job’, når han gæster Cinemateket i forbindelse med visningen af ‘Watergate’ den 24. marts. Den 26. marts er der Masterclass med Charles Ferguson i Cinemateket.

Kom også og mød instruktøren bag den prisvindende dokumentar ‘The Silence of Others’ om Franco diktaturets efterkommeres stadige kamp for retfærdighed den 22. marts i Cinemateket, hvor der vil være debat om retsfølelse, retfærdighed og Franco med professor i spansk og erindringskultur Hans Lauge Hansen, retsfilosof Jakob Holtermann og DR’s europakorrespondent Anna Gaarslev som moderator.

Science

Med kategorien SCIENCE krydser forskning og film spor i CPH:DOXs fokus på videnskab, teknologi og samfund. Seriens åbningsfilm ‘Hunting For Hedonia’ spørger blandt andet om lykken bor i hjernen, om man kan kurere depression med elektroder og meget andet i denne danske film om hjernens mysterier. Filmen vises med en debat med psykiatribrugerens perspektiv i Cinemateket den 24. marts.

Musik

CPH:DOX byder igen i år på musikfilm med plads til de skæve toner i biografmørket. Blandt seriens mange musiske højdepunkter, hvoraf otte film vises i Cinemateket, er du nødt til at komme og fejre kærligheden med den romantiske film om Leonard Cohen og hans norske muse Marianne, når Klaus Lynggaard introducerer ‘Marianne & Leonard: Words of Love’ i Cinemateket den 31. marts. Af andre uundgåelige musiske oplevelser kan nævnes ‘Blue Note Records: Beyond the Notes’ hvor jazzet coolness møder nutidens sorte musikscene. Mød instruktøren efter visningen i Cinemateket den 20. marts.

'Blue Note Records: Beyond the Notes' af Sophie Huber

Kunst

Cinemateket er stolte af at huse mange visninger af de radikalt, visionært og nytænkende kunstfilm i årets CPH:DOX program. Mød blandt andet instruktørerne på hele 8 film i serien i Cinemateket og dyk ned i en ung shamans liv i den hallucinatoriske film fra et colombiansk matriarkat med filmen ‘Altiplano + Lapü’, der vises den 22., 26., og 31. marts i Cinemateket.

'Altiplano + Lapü' af Malena Szlam, Juan Pablo Polanco og Cesar Alejandro Jaimes

Autofiktion

Autofiktion er en genre, der ellers er mest kendt fra litteraturen, men CPH:DOX tematiserer genren med denne serie af film med filmskabere, der sætter sig selv på spil både foran og bag kameraet. Glæd dig blandt andet til at møde Mia Engberg, når vi viser hendes film ‘Lucky One’ den 27. marts i Cinemateket. Blandt mange film, der strækker sig fra det poetiske og drømmende til det kontroversielle og grænseoverskridende, byder vi også på ‘M’, en mørk og intens doku-noir, om en israelsk mand, der konfronterer det ultraortodokse miljøs overgreb. Filmens instruktør gæster Cinemateket den 29. marts.

Real Life

Under kategorien REAL LIFE finder du gode historier og stærke karakterer. I underkategorien Nye Danske Film vises blandt andet verdenspremieren på ‘Amys Vilje’. Filmen er en global fortælling om den adopterede dansk-etiopiske teenagepige Amy, og du kan møde instruktøren til premieren den 21. marts, hvor der vil være debat om transnational adoption i forbindelse med visningen.

Fiktion

Som noget nyt lancerer CPH:DOX en ny sektion for spillefilm, Fiction for Real, der på hver sin vis rækker ud over fiktionen for at fortælle os noget om virkeligheden. Cinefile entusiaster kan godt glæde sig til argentinske Mariano Llinas 14 timer lange film ‘La Flor’ om fire seje kvinder, i seks afsnit, seks forskellige genrer, vist over tre dage i Cinemateket den 22., 23. og 24 marts.

'La Flor - del 2' af Mariano Llinás

Derudover byder CPH:DOX i sit stærke program på CPH:MEETINGS, som sætter fokus på samtidens vigtigske emner med vedkommende film og debatter. Som en del af CPH:MEETINGS viser vi i Cinemateket den 30. marts filmen ’Humanity on Trial’ efterfulgt af paneldebat om flygtninge og frivilligt arbejde med spørgsmålet: Hvilken rolle spiller civilsamfundet i flygtningekrisen?

Audio:Visuals

CPH:DOX byder også på 26 eksklusive live-koncerter med visuel overbygning. AUDIO:VISUALS er live-events skabt i samarbejde mellem musikere, billedkunstnere og filmskabere. I Cinemateket glæder vi os til en musikalsk surround sound-oplevelse ud over det sædvanlige med Palle Mikkelborg og Mike Sheridan og det franske Hope Ensemble ‘Anamorphosis’ den 20. marts på festivalens åbningsdag.

Læs mere om hele CPH:DOXs favnende og undersøgende program – og grib en uvurderlig chance for at kigge nærmere på virkeligheden sammen med os i Cinemateket. Vi glæder os – og vi ses den 20.-31. marts.

Medlemmer af Cinemateket får rabat på alle ordinære visninger i Cinemateket – 50 kr. (normalpris 90 kr.).

Tid: 20.-31. marts
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55
Billetter: Online eller via Cinematekets billetsalg: 33 74 34 12