Danmarkspremiere: 'Following' af Christopher Nolan

Christopher Nolans skamroste men oversete forstudie til 'Inception' vises i Cinemateket den 8. og 14. august. Få billetter. Ekstravisning den 24. august.

Med 'Inception' har Christopher Nolan slået sit navn fast som en af det ny årtusindes mest succesfulde filmmagere. Men kun få har set hans anmelderroste spillefilmsdebut, ’Following’ fra 1998, der på mange niveauer er en skitse til dette års kæmpesucces.

Ganske som i 'Inception' er en skarpsindig tyv ved navn Cobb i centrum. Også i 'Following' har denne Cobb (spillet af Alex Haw) specialiseret sig i at efterlade sig spor, der får ofrene til at se på deres tilværelse med nye øjne. Fælles for de to film er ligeledes dobbeltbundetheden, den raffinerede akronologiske struktur og det noir-tonede blik.

Mellem Auster og Godard

Det engelske filmmagasin Sight & Sound kaldte debuten for en bemærkelsesværdig blanding af thriller og kunstfilm og trak paralleller til både forfatteren Paul Auster, fotografen Sophie Calle og instruktører som Wim Wenders, Nicolas Roeg og Jean-Luc Godard. Læs anmeldelsen.

Den blev først set af et bredere publikum, da San Francisco Film Festival i 1998 gav den et skub fremad. Den fik aldrig dansk biografdistribution, hvad Cinemateket hermed råder bod på.

Se 'Inception' søndag den 8. august kl. 19.30 og lørdag den 14. august kl. 21.30. Ekstravisning tirsdag den 24. august kl. 18.30. Bestil billetter.

Mere Nolan i Cinemateket

Den på én gang tankevækkende og hårdkogte 'Memento’'fra 2000 blev Nolans gennembrud. Synsvinklen tilhører her en person med ituslået langtidshukommelse – og med et modigt og raffineret greb sætter filmen publikum i hans sted ved at fortælle filmens detektivhistorie baglæns.

Filmen blev et anmelderhit og en kultfilm så dyrket, at man dårligt kan tale om andet end massekult. Cinemateket viser i denne måned dén film og 1800-tals-tryllekunstnerdramaet 'The Prestige' med bl.a. David Bowie i en central birolle.

Læs mere om Christopher Nolan-miniserien, som vises i perioden 6.-19. august. Bestil billetter.