Dansk films dødehavsruller fundet på et lager i Skovlunde

OLSEN-BANDEN SENSATION Det ikke bare lyder som en Olsen-banden-historie – det ér en Olsen-banden-historie! I mange år troede man, at de originale indspilninger af musikken til Olsen-banden-filmene var forsvundet. 12. juni kan du i Cinemateket få hele historien om, hvordan båndene dukkede op igen.

Bent Fabricius-Bjerres kendingsmelodi til Olsen-banden er nok det mest berømte danske filmtema, der nogensinde er skrevet. Utroligt nok er musikken fra Erik Balling og Henning Bahs’ 14 succesfilm aldrig blevet udgivet kommercielt, og såvel Nordisk Film som komponisten selv regnede de originale indspilninger for tabt.

Hør om fundet af Olsen-banden-filmenes originalmusik – og se 'Olsen-bandens sidste bedrifter'

Nu er det imidlertid lykkedes Jesper Hansen fra pladeselskabet PlantSounds at opstøve kvarttommebåndene fra de første syv film (1968-75) i næsten perfekt stand på et lager i Skovlunde. Båndene er ved at blive digitaliseret med henblik på cd-udgivelse senere i 2016, og jagten på musikken fra de sidste syv film fortsætter.

Kom og hør Jesper Hansen og journalist, forfatter og Olsen-banden-kender Brian Iskov fortælle om denne filmhistoriske sensation i forbindelse med visningen af 'Olsen-bandens sidste bedrifter' den 12. juni kl. 12.30 i Cinemaketet. 

Jesper Hansen udtaler om fundet af båndene: "Det fantastiske ved dette er, at ingen har hørt musikken isoleret fra filmene siden den blev indspillet!" At det netop er filmen 'Olsen-bandens sidste bedrifter', der skal ledsage musikforedraget, er ingen tilfældighed: "Jeg har fundet al musikken til filmen, så det er oplagt at vise denne. Og filmen starter i Spanien, så der er mange sjove stykker musik."

Fakta

'Olsen-bandens sidste bedrifter'

Egon Olsen hyres af professionelle til et kup i Schweiz, går i barndom og rejser til Mallorca med sine gamle kumpaner Kjeld og Benny – og Yvonne og Børge, selvfølgelig. Bjørn Watt-Boolsen optræder i filmen som bagmand for alle intriger inden for politik, højfinans og EF-bureaukrati. Det er ham, der beordrer Bøffen (Ove Verner Hansen) til at gøre det af med Egon. Som titlen antyder, havde man tænkt sig at slutte serien her, men publikum ville det anderledes!

Medvirkende: Ove Sprogøe, Morten Grunwald, Poul Bundgaard, Kirsten Walther, Jes Holtsø
Danmark, 1974. 35mm, 99 min.

Tid: 12. juni kl. 12.30
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og tlf. 3374 3412.