De blå øjne og det hvide sand

MÅNEDENS FILM: David Leans mytiske ’Lawrence of Arabia’ er med rette berømmet som biograffilmen over alle biograffilm. Nu kan du opleve værket i en helt nyrestaureret udgave - i fuld længde, fuld farvemætning og foldet helt ud i det store format. Fra 21. marts til 2. april. 

Britiske David Lean var en af hovedarkitekterne bag den episke bølge, der rullede ind over biograferne i 1950’erne og 1960’erne. ’Broen over floden Kwai’ fra 1957 kombinerede det visuelt overvældende med en flair for psykologisk karakterdybde, men de fleste er dog enige om, at hans store svendestykke kom fem år senere med ’Lawrence of Arabia’.

Peter O’Toole spiller den karismatiske britiske efterretningsofficer T.E. Lawrence, der under 1. verdenskrig rekrutterer forskellige mellemøstlige ørkenstammer til en fælles front mod den tyrkiske besættelsesmagt. Lawrence allierer sig med Sherif Ali (Omar Sharif), Prins Faisal (Alec Guinness) og Auda Abu Tayi (Anthony Quinn), og sammen foranstalter de bagholdsangreb, kamelraids og togsabotage mod tyrkerne. 

En krigshelts anatomi
Leans vision var at skabe 'en meget usædvanlig helt', hvilket må siges at være lykkedes. Lawrence er klædt i hvide kjortler som en ørkensheik og fremstår i O’Tooles skikkelse som en gådefuld, forfængelig og masochistisk person, hvis succesrige felttog til sidst stiger ham til hovedet. 

Filmen formidler ørkensolens lys med stor visuel opfindsomhed og løb naturligvis med et hav af Oscarstatuetter - blandt andet for Bedste Film og Bedste Instruktion. Hertil kommer Maurice Jarres dramatiske temaer, der ofte nævnes som en milepæl indenfor filmscore-genren. 

'Lawrence’ skal ses i biografen

Aldrig har Peter O’Tooles øjne fremstået mere lysende blå og ørkenlandskaberne (filmens anden stjerne) mere betagende og overvældende end i denne helt nye digitalt restaurerede kopi. Oplev uforglemmelige øjeblikke som den berømte sekvens, hvor Sherif Ali (Omar Sharif) meget langsomt kommer til syne i horisonten som et fatamorgana - eller billederne af solen der bliver større og større indtil den fylder hele lærredet under en desperat ørkenvandring. 

’Lawrence of Arabia’ har ikke mistet et gran af sin fascinationskraft siden premieren for 50 år siden. Den forlanger at blive set på et stort lærred, og du vil føle, at du har sand mellem tæerne, når du forlader biografen.

Anmelderne skriver:

★★★★★★ "... holder stadig hele turen ud forbi sidste sandtop i ørkenen." (Jacob Wendt Jensen, Berlingske)

★★★★★ ”Den her film kommer til sin ret på det store lærred.” (Maria Månson, Filmselskabet på DR K)

★★★★★★ ”… intet mindre end en af årets filmbegivenheder. Turen ind biografmørket for at se filmen bør for enhver filmafficionado sidestilles med en nærmest "religiøs" pilgrimsrejse.” (Niels Roe, CinemaZone.dk)

★★★★★★ ”En stor storfilm. Sådan laver de dem ikke mere." (Morten Vejlgaard Just, Filmnoter, Den2radio) 

★★★★★★ ”Stor filmkunst.” (Rasmus Legene, CinemaOnline.dk) 

Tid: 21. marts-2. april.
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K.
Billetter: Online og på tlf. 33 74 34 12.