Den danske portrætdokumentar - mød Jon Bang Carlsen og Sami Saif

DEBAT. På torsdag den 10. maj kan du opleve de selvbiografiske portrætfilm 'Livet vil leves - breve fra en mor' af Jon Bang Carlsen og 'Family' af Sami Saif. Inden filmene taler forfatter Ib Bondebjerg med instruktørerne i anledning af sin nye bog 'Virkelighedsbilleder - Den moderne danske dokumentarfilm'.

I anledning af udgivelsen af Ib Bondebjergs bog 'Virkelighedsbilleder - Den moderne danske dokumentarfilm', inviterer Cinemateket til filmvisninger og samtaler mellem Ib Bondebjerg og centrale danske dokumentarfilmsinstruktører om dokumentarismen som genre og om instruktørernes kunstneriske strategier.

Fokus er denne gang på det selvbiografiske portræt, og vi præsenterer Jon Bang Carlsens 'Livet vil leves – breve fra en mor' (1994) og Sami Saifs (& Phie Ambos) 'Family' (2000).

'Livet vil leves - breve fra en mor'

Det føles forkert, at mødre kan dø. Men det gør de – reflekterer filminstruktøren Jon Bang Carlsen i slutningen af sit filmdigt til sin mor. Moren var altid i bevægelse, var bange for stilstand, for døden, men forblev hele livet i den lille landsby ved Vesterhavet, mens Jon Bang Carlsen flygtede fra landsbyen og rejste ud på en Amerikarejse. Moderen er nu død. Men hendes breve og tanker er tilbage - og Jons minder om hende.

'Family' - uortodoks detektivjagt

I 2001 gik hovedprisen på IDFA-festivalen for første gang til en dansk film: den både rørende, elementært spændende og herligt uprætentiøse 'Family'. Filmen er lavet af instruktør- og kæresteparret Sami Saif og Phie Ambo, der filmer egen jagt på Samis far, som forlod sin danske familie, da Sami var ganske lille. Sami er sårbar efter også at have mistet sin mor og storebror, og ikke alle facetter af det personlige projekt stemmer overens med de filmkunstneriske aspirationer.

Tid: Torsdag den 10. maj kl. 19.00 
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og på tlf. 3374 3412