Dirigentens drøm om kultur- og kønsrevolution

Månedens SønDok i Cinemateket er en unik fortælling fra det moderne Iran: ’Gozaran – Time Passing’. Se filmen søndag den 21. oktober kl. 14.15, og hør bagefter instruktøren, Frank Scheffer, fortælle om dens tilblivelse via en live videoforbindelse. 

Moderne musik og kvindelige musikere

Efter 30 år i eksil får den persiske dirigent Nader Mashayekhi mulighed for at realisere sin store drøm om at opsætte moderne klassisk musik i hjemlandet. Mashayekhi bliver inviteret til at være chefdirigent for Teherans Symfoniorkester, hvor han møder en gruppe musikere, der er frustrerede over landets strenge censur. Han bruger musikken til at åbne nye horisonter hos musikerne og til at opbygge et håb og en tro på fremtiden.

Drømmen brast

Mashayekhi forsøger både at omgå landets strenge censur og at rykke ved dets skarpe kønsopdeling ved at hyre mange kvindelige musikere til orkestret. Men alle forhåbninger ændres radikalt efter det iranske valg i 2009, hvor Ahmadinejad og præstestyret strammede deres greb om landet. Mashayekhi må forlade Iran og opgive de musikalske drømme med orkesteret. Hvad sker der med hans drømme og de unge musikere, han må efterlade?

Passion for musikken

Ligesom den musik, Mashayekhi formår at frembringe, er ’Gozaran – Time Passing’ en fuldendt symbiose af form og indhold, musikalitet og substans. Det handler om passion for musikken, menneskelige relationer, kunstens væsen og selve livet. Og så selvfølgelig også om de politiske forhold i Iran. The Hollywood Reporter skrev bl.a. om filmen: ”Skønt dette let kunne have endt som en snæver film for musikforskere, klipper Scheffer materialet på en måde, så det bliver forståeligt og æstetisk bevægende, uden at det intellektuelle niveau sænkes”. Instruktør Frank Scheffer vil efter visningen snakke om filmen via en live videoforbindelse.

Tid: Søndag den 21. oktober kl. 14:15
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K.
Billetter: Online og på tlf.3374 3412