Erindringer om en krig

Som om en del af dette års Jødiske Kulturfestival kan du 4. og 5. juni opleve to film om de polske jøders tragiske skæbne under 2. verdenskrig - den ene den helt nye og tabubrydende 'Aftermath'.

5.-9. juni løber den tredje Jødiske Kulturfestival af stablen i København. Festivalen har som sit erklærede mål at vise byens beboere, hvor mangfoldigt jødisk kultur rækker ud i det multikulturelle byrum – gennem musik, dans, debat, foredragsvirksomhed, mad og en masse andre aktiviteter.

I denne anledning byder Cinemateket på to polske film, der begge omhandler landets traumatiske skæbne under 2. verdenskrig: Tirsdag d. 4. juni den nye og stærkt omdiskuterede ‘Aftermath’ og dagen efter, på festivalens officielle åbningsdag onsdag d. 5. juni, det tankevækkende lille dokumentarmesterværk ‘Amatørfotografen’ om fastholdelse og fortrængning. Producent af førstnævnte og instruktør af sidstnævnte Dariusz Jablonski vil være til stede ved begge visninger og besvare spørgsmål.

En tragedie fortalt gennem fiktion og dokumentar
‘Aftermath’ har skabt røre i hjemlandet Polen. Historien er inspireret af begivenheder i Jedwabne i 1941 og vandt Journalistprisen på den prestigefyldte Gdynia Filmfestival. En polsk mand vender efter mange år i udlandet hjem til sin landsby. Han erfarer, at lokale polakker ansporet af nazister har tæsket deres jødiske naboer for derefter at indespærre dem i en brændende bygning. 'Der var et moralsk ansvar at lave denne film,' har filmens producent Dariusz Jablonski forklaret i et interview. Hør ham uddybe den pointe og svare på spørgsmål fra publikum, når vi viser 'Aftermath' tirsdag d. 4. juni kl. 19:15.

Dagen efter, kl. 18:30, kan du igen møde Jablonski, når han introducerer sin smukke og indsigtsfulde dokumentarfilm ‘Amatørfotografen’. I en venetiansk antikvitetsforretning blev der i 1987 fundet et par hundrede lysbilleder fra den jødiske ghetto i Lodz - taget af en nazistisk bogholder og amatørfotograf. Jablonski forvalter med sin film denne skat på hjerteskærende smuk vis. Billederne fortæller ghettoens historie fra 1940 til 1943, øjeblikke af lykkelig uvidenhed - og indimellem blikke, der synes at forstå. 'Amatørfotografen' er en film om at se - uden rigtigt kunne at se.

Visningerne er arrangeret i samarbejde med Jewish Culture in Copenhagen.

Tid: 4.-5. juni.
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K.
Billetter: Online og på tlf. 33 74 34 12.