Evigheden til diskussion

FILM OG DEBAT – om atomaffald, tid og evighed. Besøg verdens første permanente depot for atomaffald, og hør forskere diskutere og reflektere over, hvor vi er om 100.000 år, når nedbrydningsprocessen afsluttet. Alt sammen i forbindelse med visningen af Michael Madsens dokumentarfilm 'Into Eternity' den 18. august.

Torsdag den 18. august kl. 16.45 præsenterer filminstruktør Michael Madsen sin prisvindende dokumentarfilm 'Into Eternity' om Onkalo, verdens første permanente depot for højradioaktivt affald, og efter filmvisningen er der forskerdebat med udgangspunkt i filmens fremstilling af begreberne tid og evighed. Ved arrangementet kan du møde den hollandske fremtidsforsker Patrick van der Duin, den norske klima- og energiekspert Tarjei Haaland, den danske arkitekt Marie-Louise Holst samt den amerikanske psykolog Yaacov Trope.

Civilisationens endeligt?

Onkalo-depotet i Finland huser det affald, ingen rigtig vil kendes ved, og som det er for sårbart at have på landjorden, uanset indpakning. Depotet skal efter planen eksistere i mindst 100.000 år – så lang tid tager nedbrydningsprocessen, og så længe vil atomaffaldet være livsfarligt for alle levende organismer, der kommer i kontakt med det. Så snart depotet er fyldt, bliver det forseglet for aldrig at blive åbnet igen. 

Men hvordan regner man 100.000 år frem i menneskehedens uskrevne historie? Det er et umuligt, men også helt nødvendigt og lavpraktisk spørgsmål at stille. Kan vi regne med, at mennesket læser bogstaver om 100.000 år? I værste fald kan en fejlagtig kalkule betyde civilisationens endeligt.

'Into Eternity' indgår i Cinematekets og CPH PIXs serie 'Til tiden', der lægger op til diskussion af etiske problemstillinger relateret til tid – fortid, nutid, fremtid. Nærværende debatarrangement er arrangeret i samarbejde med International Time Perspective Network og Creative Time Studio.

Tid: 18. august 2016 kl. 16:45
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, 1123 København K
Billetbestilling: cinemateket.dk og tlf. 3374 3400