Feminine aftryk

Kvinder stormer frem på chefgangene og på uddannelsesstederne. Men på filmindustriens mest prestigefyldte plads – instruktørstolen – dominerer mændene stadig. I septembermåned viser Cinemateket 10 film af nye kvindelige instruktører.

Man kan spørge: Er det ikke lige meget om en god film er lavet af en kvinde eller en mand? Og jo, langt hen ad vejen er det, men kvinderne har alligevel ofte et særegent blik, et feminint aftryk på de historier de fortæller. Ikke overraskende er der flest kvinder i hovedrollerne. Fra den unge Esmeralda i ’Insignificant Things’, til den ca. 70-årige Bernice i ’Baraboo’, men hvem andre end kvinder er de nærmeste til at skildre andre kvinder i alle aldre?

Kvindelist kloden rundt

Vi har været kloden rundt i vores søgen efter de seneste tre års bedste film lavet af kvinder og har til Cinemateket udvalgt ti værker med sikker sans for æstetik, dramaturgi og feminin indsigt. Der er typiske kvindefilm om kærlighed, børn og familie, men også film, der tematiserer eftervirkninger af krig. Hver film giver et bud på, hvad der netop nu interesserer kvindelige instruktører verden over. Cinematekets publikum inviteres til Mexico, Indien, USA, Australien, Irland, Canada, Spanien, Japan, Egypten og Bosnien Herzegovina.

Serien er sat sammen af Annette Brejner, der tidligere har været leder af Nordens største internationale kvindefilmfestival, IFEMA 2005-09 og Birgit Granhøj der i mange år har været forskningsbibliotekar på DFI’s Bibliotek.
På gensyn til film med feminint fortegn.