Filmen, der gik op i heroinrøg

PSYCH-OUT. Spanske Iván Zuluetas kultfilm 'Rapture' vises i ny 35mm-kopi torsdag 15. december kl. 21:30.

Det er en myteomspunden spansk metafilm, Cinemateket kan præsentere i den månedlige kælder-filmaften 'Psych-Out!' Selvom den blev indspillet på bare to uger, gik 'Rapture' (1980) vildt over budget, fordi instruktøren og hans hold brugte alle pengene og mere til på heroin.

Det kan tydeligt ses. Der er post-punk'et undergangsromantik og paranoia for alle pengene i hvert eneste øjeblik af det fortabte hovedværk fra spansk films poète maudit.

Den fandenivoldske Iván Zuluetas svanesang blev i sin tid taget af plakaten efter bare to dage, men er i dag den mest kultdyrkede af alle spanske film. Et ekspressivt og heroin-omtåget mareridt om en ung instruktør, der i bogstavelig forstand er besat af film og som langsomt går til grunde foran lærredet.

'Rapture' kan fint kan ses som en allegori over filmmediets vampyriske fascinationskraft – og som Zuluetas selvbiografi. Iván Zulueta var sammen med blandt andre Pedro Almodóvar i den hedonistiske undergrundsbevægelse 'La Movida', der opstod efter Francos død som en modreaktion på årtiers politisk og kulturel undertrykkelse. Allerede her skabte han sit kultfølge med en række eksperimentalfilm.

'Rapture' blev Zuluetas sidste film, og den vises i en ny 35mm-kopi torsdag den 15. december kl. 21.30. Efter filmen er der plader på rejsegrammofonen og kolde øller for kolde kontanter i Asta Bar. Læs mere og bestil billetter.

Bemærk, at vi også viser andre spanske eksperimentalfilm denne måned – sjældent vist og kærligt restaureret materiale fra 50 års spansk avantgarde – vist i samarbejde med CCCB – Contemporary Culture Centre of Barcelona.

Spanske eksperimentalfilm i december

Torsdag den 15. dec. kl. 21:30
'Rapture'
Arrebato / Instruktør: Iván Zulueta / Spanien 1980. 35mm farve. 80 min. Engelske undertekster.

Torsdag den 29. dec. kl. 16:30
Spansk eksperimentalfilm - Appropriations / Great Super 8
Spanien. Div. instruktører. Digibeta. 70 min. Engelske undertekster.

Torsdag den 22. dec. kl. 21:30 + Torsdag den 29. dec. kl. 20:15
Spansk eksperimentalfilm - Animated Experiments
Spanien. Div. instruktører. Digibeta. 70 min. Engelske undertekster.

Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K.
Pris: 65 kr. per film/kortfilmsprogram (40 kr. for medlemmer).

Læs mere om filmene og bestil billetter på www.cinemateket.dk.

For yderligere information:
Programredaktør Rasmus Brendstrup, mob. 2889 5789, rasmusb@dfi.dk