Flugt - håb og drømme – fire dage med kurdiske film

FILMFESTIVAL. For fjerde gang byder Cinemateket og Copenhagen Kurdish Filmdays på fest, farver og forrygende dramaer, dokumentarer og debatter, når Kurdistan midlertidigt indtager Filmhuset.  Den kurdiske filmfestival forgår i dagene torsdag den 19. til søndag den 22. februar.

Temaet for Copenhagen Kurdish Filmdays er i år ’Flugt – håb og drømme’ – og det omfatter både regionens historiske udvikling med krig og fordrivelse, men også den overlevelse, som fortjener opmærksomhed set i lyset af de angreb og overgreb, der foregår i det Syrien og Irak netop nu. Tusinder af mennesker er på flugt fra alt det, de kender, og har en usikker fremtid i sigte – muligvis i et fremmed land, hvor tilpasning, kultursammenstød og søgen efter identitet giver udfordringer. I år vil filmdagene sætte billeder og ord på, hvad flugt og fordrivelse kan betyde, men samtidig fremhæve den drøm, de fleste kurdere deler: At vende hjem til deres hjemland og leve i frihed og fred.

I Cinemateket er der masser af spillefilm og dokumentarer, introduktioner og debatter på programmet. Ikke mindst via Asta Bar i kælderetagen, der igen i år bliver omdannet til en hyggelig lounge med kurdisk musik og tæpper, gratis te og kaffe inden hver visning – og indimellem også musikalsk underholdning og traditionelle kurdiske retter i pindemads-udgave. Kort sagt god stemning! På scenen og i loungen kan du møde filmdagenes frivillige og arrangører fra Forbundet for Kurdiske Studerende og Akademikere (FOKUS-A). 

Film med debat

Formålet med de kurdiske filmdage er at bringe den kurdiske filmkultur nærmere det danske samfund og bidrage til en større forståelse af nogle af regionens problematikker – kulturelle, sociale og politiske. Særligt indbudte gæster vil efter dobbeltvisningen af filmene ’Doves of War’ og ’Êzidî’ samt dokumentaren ’Asfur’ indlede en debat og diskutere de forskellige problematikker som filmene belyser. De to visninger forgår henholdsvis lørdag den 21. februar kl. 14.30 og søndag den 22. februar kl. 16.30 Alle er velkomne. 

Festivalåbning med prisbelønnede ’Song of My Mother’

De kurdiske filmdage åbner torsdag den 19. februar kl. 20.30 med den prisbelønnede film ’Song of My Mother’, en kærlig film om læreren Ali, der bor med sin aldrende mor, Nigar, i Istanbuls Tarlabasi-distrikt – hjem for mange fordrevne kurdere siden 90’erne. 

Tid: 19.-22. februar 2015
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: cinemateket.dk og tlf. 3374 3412.