Forbudte film vækkes til live

FRISIND? Cinemateket og CPH PIX sætter fokus på forbudte filmstrimler. Oplev rasende rockere og bare bryster, der i sin tid skabte ramaskrig og udløste censurkort på stribe. Programchef Thure Munkholm: "Danskerne er mere bornerte, end vi selv går og tror."

Med serien Forbudsdanmark sætter Københavns internationale filmfestival CPH PIX fokus på forbudte danske filmstrimler. Cinemateket har eneret på visningen af en lang række af de kontroversielle film.

'Censur-spolerne' - vold og vulgaritet på stribe

Centralt i serien er uden tvivl de censurspoler, der er gravet frem fra de danske gemmer. I mange år blev der lystigt klippet anstødelige scener ud af film - alt fra pisk, nøgenhed og nedskydninger til decideret vold, vulgariteter og politisk betændte budskaber. Men i stedet for at ende på gulvet i klipperummet, samlede unavngivne mennesker klippene og hæftede dem efter hinanden på 35mm-spoler.

Vi viser dem, som de er blevet samlet. Råt for usødet og i deres fulde længde. Og vi tør godt love en aften ud over det sædvanlige, når vi inviterer på en symfonisk rundtur blandt alt det forbudte.

Fredag den 20. april kl. 19.00

Læs Politikens interview med PIX's programchef Thure Munkholm om 'Censur-spolernes' vovede og voldelige fraklip. Se desuden DR's artikel: Festival viser filmene, du ikke må se.

'Dracula' - medførte forbud mod vampyrfilm

Hammer-studiernes 'Dracula', der i blændende smuk technicolor genopliver myten om den blodtørstige greve, fik i 1958 det danske censurråd til at slå hårdt ned og forbyde alle vampyrfilm i flere år frem. Vi viser den - forbudte - klassiker i en ubeskåret, nyrestaureret udgave.

Tirsdag den 17. april kl. 21.45

'Det sker i nat' - totalforbudt

Den svenske film rystede i sin tid det danske censurråd og udløste det sjældne, hvide censurkort - et direkte totalforbud. Ingrid Thulin ses som den unge Lilly, der kommer i dårligt selskab med de læderjakkeklædte fyre Svampen og Gunnar. Et kup går grueligt galt, og de unge drives ud i sprut og stoffer i Sveriges hårde gademiljø.

Lørdag den 21. april kl. 14.15

'Rockerfilmen' - bikere i kamp

Underkendt dansk film om (og med) bikerne i Red Hawks, der på vej hjem fra MC-træf støder sammen med strejkende fabriksarbejdere. Filmen blev holdt ude af normal distribution, og viste således vejen for alternative distributionsformer.

Onsdag den 25. april kl. 16.30

Desuden kan du opleve den dystre thriller 'The Night of the Hunter', der i 1955 blev fundet for stærk for det danske publikum, og Jens Jørgen Thorsens provokerende religionssatire 'Jesus vender tilbage', der var 19 år om at nå de danske lærreder.

Tid: 17.-25. april
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og på tlf. 3374 3412