Forbudte russiske film vækkes til live

RETROSPEKT. Frem til 1987 endte alle Aleksandr Sokurovs film på de sovjetiske censurhylder. I dag modtager den russiske instruktør, der vandt hovedprisen på Venedig-festivalen i 2011, økonomisk støtte fra Vladimir Putin. Oplev Sokurovs film hele juni, og køb ny Sokurov-bog i Cinematekets boghandel.

På en solbeskinnet mark arbejder Maria Semionovna sig igennem afgrøderne. Hvad der umiddelbart fremstår som idyllisk landbo-drøm er dog ni år senere blevet til et mareridt, hvor Maria har arbejdet sig selv ihjel.

Fra censur til gyldent håndtryk 

Dramaet udspiller sig i den russiske instruktør Aleksandr Sokurovs todelte dokumentarfilm 'Maria (Peasant Elegy)'(1978-1988), der maner den planøkonomiske bondeutopi til jorden. Filmen blev bandlyst af de sovjetiske myndigheder.

"I de første ti år af sin karriere bærer alle hans film på to datoer - en for færdiggørelsen og en anden for offentliggørelsen," skriver Peter Skovfoged Laursen i et stort portræt af Sokurov i Politiken, bragt den 7. juni.

I dag er Sokurovs tidlige værker fundet frem fra de støvede censurarkiver, og selveste Vladimir Putin velsignede instruktørens nyeste film 'Faust' (2011) med et gyldent håndtryk til 8 millioner euro.

Sokurov indtager det store lærred

Guldløve-vinderen 'Faust' var Månedens Film i Cinemateket i maj. I juni præsenterer vi et massivt tilbageblik på Sokurovs karriere, der spænder fra storladne og visuelt overdådige produktioner til kryptiske arthouse-film i skellet mellem fiktion og dokumentar.

Du kan bl.a. se 'Menneskets ensomme stemme', Sokurovs afgangsfilm fra filmskolen VGIK, der blev afvist som upassende i 1978 og først fik premiere et årti senere. 

Du kan også opleve Sokurovs hyldest til vennen og forbilledet Andrei Tarkovsky, 'Moscow Elegy' (1988) og afskedshymnen 'Mor og søn' (1997), der fik Independent-anmelderen Nick Cave til at ytre: "Ti minutter inde i filmen begyndte jeg at græde. Og jeg græd gennem resten af filmens 73 minutters varighed." 

Gå heller ikke glip af den tekniske maraton-bedrift 'Russian Ark' (2002), der skildrer 300 års russisk historie og gør brug af mere end 2.000 skuespillere. Filmen indeholder ikke et eneste klip, men er en 92 minutter lang, ubrudt kamerabevægelse gennem Vinterpaladset i Skt. Petersborg.

Se alle titler og spilletider her.

Ny Sokurov-bog i Cinematekets boghandel

I forbindelse med vores Sokurov-retrospektiv har Cinematekets boghandel lavet et særligt tilbud på bogen 'The Cinema of Alexandr Sokurov', hvor forskellige filmteoretikere analyserer og fortolker den russiske instruktørs mange værker.

Bogen kan købes for 199 kr. - så længe lager haves.

Tid: Serien vises frem til den 24. juni.
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og på tlf. 3374 3412