Gallavisning af anmelderrost Formel 1-dokumentar

Onsdag den 1. juni kl. 18.45 byder Cinemateket og Den Brasilianske Ambassade på danmarkspremiere på 'Senna', om den berygtede brasilianske motorkører Ayrton Senna. Efterfølgende reception med brasilianske specialiteter.

De bedste eventyr har tallet tre som omdrejningspunkt. Den brasilianske motorkører Ayrton Senna vandt i sin korte Formel 1-karriere verdensmesterskabet netop tre gange, og efter hans Sennas dramatiske død i 1994 proklamerede den brasilianske regering tre dages landesorg (det skønnes, at tre mio. mennesker mødte op i gaderne til hans begravelsesprocession). Cinematekets publikum får naturligvis tre chancer for at se den anmelderroste nye dokumentar om Ayrton Senna.

Også uden for banen havde Senna speederen i bund. Hans smukke kvinder, popularitet og ukuelige charme holdt ham i mediernes søgelys, selv når den indædte rivalisering med Alain Prost en sjælden gang løjede af. Filmen er instrueret af den alsidige London-fødte Asif Kapadia, der har høstet anerkendelse for sit indiske adventure-epos 'The Warrior' (valgt som årets bedste britiske film!), det arktiske tundra-drama 'Far North' og den psykologiske thriller 'The Return'. Nu har han altså kastet sig over dokumentar-genren - og med et flot resultat.

"En skatkiste af fascinerende øjeblikke fra en stor æra," har motorsports-journalisten Keith Collantine sagt om filmen, som han kalder "den bedste film om motorløb, jeg nogensinde har set."

The Guardian-anmelderen Danny Leigh, der efter eget udsagn er lige så lidt optaget af Formel 1 som af dørhåndtag, istemmer:

"Rørende, hypnotiserende og til slut ubærligt sørgelig. Med titelpersonens næsten mytiske status i Brasilien in mente er det også værd at notere, at det er en intenst brasiliansk film, båret af en instinktiv forståelse for, hvordan og hvor meget Sennas succes betød for hans landsmænd."

Kom til gallavisning onsdag den 1. juni med efterfølgende reception. Filmen udkommer på dvd (Universal) i juli. Der er vil også være mulighed for at se filmen onsdag den 15. juni, hvor en kendt dansk racerkører vil være til stede for at præsentere filmen. Den tredje visning er onsdag den 29. juni.

Se traileren hér.