Håbets rejser: Film og debat om økonomiske emigranter

FILM OG DEBAT: I kølvandet på flygtningestrømmen og den deraf følgende massive, eksplosive politiske debat viser Cinemateket fem fremragende film, der sætter fokus på den barske tilværelse som økonomisk emigrant. Visningen den 22. marts akkompagneres af debat, kaffe og kage.

'Håbets rejser' fokuserer på folk, der flygter fra fattigdom og ofte håbløse livsvilkår, og som for øjeblikket ikke bliver mødt med åbne arme i de europæiske lande. Disse fem film giver hverdagens anonyme flygtningestrømme et menneskeligt ansigt, og instruktørernes nøgterne og afdæmpede tilgang til stoffet gør paradoksalt nok ikke dramaerne mindre gribende – eller tankevækkende.  

I filmene følger vi rejsende, der er afhængige af skruppelløse kriminelle og menneskesmuglere på deres farefulde færd mod Europa. I flere tilfælde er filmene baseret på hovedrolleskuespillernes egne livshistorier, og de bevæger sig ofte i grænselandet mellem fiktion og dokumentarisme.

Gribende beretninger om livet på flugt 

I 'Journey of hope – Drømmen om et nyt liv!' (1990) møder vi den tyrkiske bonde Haydar, som sælger sin jord og køber billetter af skumle menneskesmuglere til sig selv, sin kone og sin kvikkeste søn. Målet er det rige, forjættede Schweiz, men vejen dertil er farefuld. Filmen er fuld af gribende øjeblikke og blev belønnet med en Oscar i 1991.
Filmen vises søndag den 27. marts kl. 17:00.

'In This World' (2002) vandt Guldbjørnen på Berlin-festivalen i 2003. Vi følger to afghanske drenges illegale rejse fra en flygtningelejr i Pakistan til den rige verden i Vesten. Filmen er fiktion, men baseret på flygtninges egne beretninger og optaget som en dokumentarfilm. Der er visninger fredag den 19. februar kl. 19:30 og tirsdag den 22. marts kl. 19:00.

Efter visningen af 'In This World' den 22. marts byder Cinemateket og DFUNK på debat: To fageksperter vil gøre os klogere på problematikken med unge uledsagede flygtninges tilværelse i Danmark og i Europa. Der vil være gratis kaffe og kage til arrangementet.

Læs mere om hele seriens filmudvalg her

Tid: 17. februar – 27. marts 2016
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55
Billetbestilling: Cinemateket.dk eller tlf. +45 3374 3400.