Hal Hartley's forstadstrilogi - kulsort og sært vedkommende

DEADPAN-KOMEDIER med hjerne og hjerte. Den amerikanske independent-filmmager og kultfavorit Hal Hartley har med 'Ned Rifle' færdiggjort sin forrygende 'forstads-trilogi', der startede med 'Henry Fool' og 'Fay Grim'. Se de tre bidende rappe komedier i Cinemateket fra 14. oktober.

Den 55-årige amerikanske independent-maestro Hal Hartley skildrer den moderne amerikanske familie og dens undertrykkende mekanismer med nævenyttig præcision.

Hartley leverede i 2014 sidste opus i sin såkaldte forstadstrilogi, nenlig den filosofiske farce 'Ned Rifle' om den 18-årige Ned, der forlader sin præste-plejefamilie for at slå sin far ihjel. Faderen er nemlig skyld i, at Neds mor sidder i fængsel for terrorisme. En underholdende, kulsort komedie på speed - fyldt med skarp dialog og gnistrende skuespil. 'Ned Rifle' åbner Hal Hartley-trilogien i Cinemateket den 14. oktober kl. 21.45.

'Fay Grim' (2006) har et næsten manisk manuskript, hvor replikkerne fyger om ørerne på tilskueren. Fay Grim er en enlig newyorker-mor af den funky slags. Hendes største mål i livet er at sørge for, at hendes 14-årige søn ikke kommer til at ligne sin lurvede far, Henry Fool, der stak af ni år tidligere.

For 'Henry Fool' (1997) modtog  Hartley Juryens Specialpris i Cannes for sit idérige manuskript,  og filmen er er siden blevet en kultklassiker. Den kejtede skraldemand Simon bliver trampet på af sin psykisk syge mor og sin promiskuøse søster Fay. Da den højrøstede, selvudnævnte forfatter Henry Fool rykker ind i husets kælder, opfordrer han Simon til at nedfælde sine tanker og hverdagsbetragtninger. Snart er Simon et stort forfatternavn på internettet, mens Henry synker ned i alkoholmisbrug.

Tid: 14. oktober - 28. november.
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, 1123 København K.
Billetbestilling: Cinemateket.dk og Tlf. +45 3374 3400