Hilton i Havana – revolutionens symbol

Hotelkæden Hilton er en af kapitalismens højborge. Derfor var Fidel Castros beslutning om at gøre hotellet til et revolutionært symbol et utroligt vigtigt element i Cuba-revolutionen. Se ny dokumentar søndag den 4. oktober.

I år er det 50-året for den cubanske revolution. Se dokumentarfilmen ’When Castro Seized the Hilton’ af instruktør Bjarte Thoresen den 4. oktober klokken 14.30. Efter filmen fortæller instruktøren om arbejdet med filmen og svarer på spørgsmål fra publikum.

Castros hovedkvarter

Diktatoren Fulgencio Batista havde en singulær vision om Cuba. Øen skulle være de riges legeplads med eksklusive bygninger og kasinoer i topklasse. Hotellet Habana Hilton var flagskibet. Herfra skulle eventyret om Cuba som den fremmeste turistattraktion i Latinamerika søsættes. 

En mand med cigar havde dog andre planer.

Det ultramoderne hotel blev i stedet en af revolutionens helt store symboler, da Fidel Castro i 1959 gjorde det nyopførte Havana Hilton Hotel til sit hovedkvarter og i stedet navngive det Habana Libre – ”det frie Havana”. 

Bag symbolværdien gemmer der sig en række menneskelige historier. Bl.a. om hotelansatte, der oplever revolutionens konsekvenser på tætteste hold. Om den norsk-amerikanske hotelmagnat Conrad Hiltons tab af det caribiske hovedkontor. Om livet som cubaner i skyggen af den amerikanske handels-embargo. Filmen rummer desuden masser af musik fra 50’erne og 60’ernes Cuba og smukke arkivbilleder.

SønDok arrangeres af European Documentary Network, www.edn.dk, med støtte fra Det Danske Filminstitut.

Billetter kan bestilles i Cinematekets billetsalg, Gothersgade 55, tlf. 3374 3412. Online bestilling på cinemateket.dk.