Historieforfalskning på højeste niveau

PROPAGANDA. En af danmarkshistoriens største tragedier - den katastrofale fejlbombning af Den Franske Skole - blev bevidst udeladt fra film om besættelsestiden. Lørdag den 5. maj har du mulighed for at høre om historiemanipulationen og se de omstridte fraklip.

Filmforsker Lars-Martin Sørensen kunne for nylig dokumentere, hvordan statsapparatet i den kritiske tid efter besættelsen kiggede med over skulderen i klipperummet for at sikre, at politisk sårbare optagelser blev kasseret.

Fejlbombning fjernet fra historien

Sørensen har gennemgået 24 kilometer fraklip fra dokumentarfilmene om besættelsestiden - bl.a. Theodor Christensens 'Det gælder din frihed' (1946) og 'De fem år' (1955/1960), der siden er brugt flittigt som undervisningsmateriale i danske skoler. I 'De fem år' nævnes bombningen af Den Franske Skole, der kostede 86 børn og snesevis af voksne livet, ikke i hverken ord eller billeder.

"Historieforfalskning" lyder Sørensens krystalklare dom. "Det skriger til himlen, at Theodor Christensen ikke har brugt optagelserne fra Den Franske Skole."

Sørensens afsløringer har resulteret i tre artikler i Dagbladet Information: Bombningen af Den Franske Skole blev redigeret ud af erindringen, 'Filmen må ikke bruges til forsoningsfest' og Billederne, vi husker.

Se de forbudte fraklip

Lørdag den 5. maj inviterer Cinemateket til en særlig temaaften, hvor Lars-Martin Sørensen gennem klip - og især de omstridte fraklip - vil fortælle historien om den danske statspropaganda. Desuden viser vi hele skoleversionen af 'De fem år' (1960), der nu fremstår som et skræmmende eksempel på, hvor tendentiøs og uvederhæftig vores besættelseshistorie er.

Aftenens program

Kl. 16.45: Foredrag og filmklip v. Lars-Martin Sørensen.
Kl. 18.15: Pause med et glas vin.
Kl. 18.45: Visning af skoleversionen af 'De fem år' (1960).
Kl. 19.45: Slut.

Arrangementet præsenteres i samarbejde med Dagbladet Information.

Tid: Lørdag den 5. maj kl. 16.45
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og på tlf. 3374 3412