Hollywoods funklende fascinationskraft

MÅNEDENS FILM. ♥♥♥♥♥♥ (Politiken); ★★★★★★ (Berlingske Tidende). Se Billy Wilders udødelige ’Sunset Boulevard’ i en flot, nyrestaureret og digitaliseret udgave. 6.-16.- juni.

Hollywood fascinerer. Som en maskine for drømme og illusioner inkarnerer filmbyen alle moderne myter om storhed og fald. I Hollywood kan man skimte berømmelsens højeste tinder (og måske endda nå dem!), men den truende glemsels dybder lurer altid et sted ude bag horisonten.

Få film har skildret den vidunderlige og forskruede filmhovedstad så smukt som ’Sunset Boulevard’, Billy Wilders film noir-mesterværk fra 1950. Med virtuos indføling fortæller den en gribende historie om Hollywoods mørke og ubarmhjertige bagside og – i et større perspektiv - den pris, det kan koste at drømme (for) store drømme.  

Faldet fra tinderne
Gloria Swanson spiller den aldrende stumfilmsstjerne Norma Desmond, som i kølvandet på talefilmens fremkomst er blevet gjort arbejdsløs i filmbyen. Ved et tilfælde opsøges hun af den unge manuskriptforfatter Joe Gillis (William Holden), filmens hovedperson og fortæller, der drevet af pengeproblemer griber chancen for at hjælpe Desmond med hendes comeback på filmlærredet. Fanget mellem sin afhængighed af Desmond og kærligheden til den unge kollega Betty drives Gillis frem mod fortællingens uundgåelige og fatale klimaks.

Filmen er rig på biografiske referencer: Swanson havde ved indspilningen selv mistet den stjerne, hun havde haft i Hollywoods første guldalder, og trods filmens succes lykkedes det hende ikke at få flere store roller. Som Desmonds butler ses ingen ringere end Erich von Stroheim, den legendariske østrigske instruktør, der heller ikke overlevede skiftet til talefilm. Allermest hjerteskærende er dog en kort cameo-optræden af en række gamle stumfilmsstjerner (bl.a. Buster Keaton), der som Desmond alle er blevet mere eller mindre glemt. Her synes virkelighed og fiktion at smelte uløseligt sammen.   

Klassiker med relevans
Flere scener fra filmen brænder uundgåeligt fast i hukommelsen. Åbningsklippet af et lig (vi røber ikke hvilket!) flydende i en swimmingpool er uforglemmeligt, og det berømte klip, hvor skuespillerinden Desmond bryder den imaginære ’fjerde væg’ og stirrer isnende ind i kameraet, vil til enhver tid stå som et af filmhistoriens mest spektakulære øjeblikke.

Filmen er blevet nyrestaureret i forbindelse med Paramounts 100-års jubilæum i 2012 og fremstår i sin digitaliserede version funklende klart på lærredet. Oplev ved selvsyn - 6.-16. juni.     

Anmelderne skriver:

♥♥♥♥♥♥ ”Smukt restaureret” (Kim Skotte, Politiken)

★★★★★★ ”… smager stadig herligt bittert, trods den lange lagringstid.” (Louise Kidde Sauntved, Berlingske Tidende)

”… den skarpeste Hollywoodfilm om Hollywood.” (Morten Piil, Dagbladet Information)

★★★★★★ ”Mesterværk” (Niels Roe, CinemaZone.dk)

★★★★★★ (Dorte Winkler og Frederik Schelde-Jensen, Filmmagasinet Nosferatu)

★★★★★ (Rasmus Legene, CinemaOnline.dk)

★★★★★★ "Sunset Boulevard skinner stadigt klart på den filmiske stjernehimmel" (Jonas Pedersen, Filmnoter/Den2Radio)

Hør indslaget om 'Sunset Boulevard' og instruktør Billy Wilder på Filmnoter/Den2Radio: http://den2radio.dk/udsendelser/filmnoter-bollywood-og-billy-wilder/

Tid: 6.-16. juni.  Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K.
Billetter: Online og på tlf. 33 74 34 12.