Honningbierne: Livets bestøvere

Oplev den enestående dokumentarfilm 'Queen of the Sun: What are the Bees Telling Us?', der sætter fokus på honningbiernes tilbagegang. Med efterfølgende debat. Tirsdag den 28. juni kl. 19.00.

"Hvis bien forsvinder fra Jordens overflade, vil mennesket kun have fire år tilbage at leve i." Får Einstein ret?

Omkring en tredjedel af den mad, mennesker spiser, kommer fra planter, der befrugtes med pollen fra insekter. Ifølge det amerikanske landbrugsministerium står honningbien for omkring 80-90 procent af den befrugtning. Men det moderne landbrug har medført et meget monokulturelt landskab, som så småt er ved at udrydde honningbierne.

Honningbiernes tilbagegang

Allerede i 1923 forudsagde Rudolf Steiner, opfinderen af biodynamisk landbrug, at moderne fødevareproduktion ville føre til udryddelsen af honningbien inden for en periode på 80 til 100 år. I 'Queen of the Sun: What are the Bees Telling Us?' besøger instruktøren Taggart Siegel  fremtrædende fødevarer-aktivister (Michael Pollan og Vandana Shiva), videnskabsfolk og excentriske biavlere for at finde forklaringer på biernes tilbagegang. Siegel agiterer for en genoprettelse af balancen mellem mennesket og naturen og for mere respekt for honningbien, der ifølge ham udgør et præcist barometer for Jordens helbredstilstand.

En smuk dokumentarfilm

En biavler danser med 12.000 bier på sin krop og en anden kilder sine små honningproducenter med overskægget. De biavlere, vi møder i 'Queen of the Sun', er lige så fascinerende som filmens alarmerende emne.
Se traileren hér.

Mød eksperter fra Det Europæiske Miljøagentur og biavlere fra Bybi

I samarbejde med Det Europæiske Miljøagentur præsenterer Cinemateket Taggart Siegels enestående dokumentarfilm. Efter filmen vil eksperter fra Det Europæiske Miljøagentur og biavlere fra Bybi diskutere filmen og svare på spørgsmål fra publikum. De vil bl.a. vise, at det ikke er for sent at gøre noget. Det Europæiske Miljøagentur har f.eks. opstillet to bistader på taget af dets bygning. Her lever og arbejder omkring 80.000 honningbier. Bybi er en prisvindende forening, som er ved at oplære en ny generation af by-biavlere – overvejende fra socialt udsatte grupper - og dermed bringe millioner af honningbier til indre København.

Oplæg og debat vil foregå på engelsk.

Se filmen og deltag i debatten tirsdag den 28. juni, kl. 19.00 i Cinemateket.