Irland på film – Nye stemmer fra den grønne ø

Den storslåede natur ved den irske vestkyst har ofte leveret locations til internationale filmproduktioner baseret på irske romaner og fortællinger, dog har de fleste været præget af klicheer. Oplev fem nye fremragende irske spillefilm og en dokumentar, som ikke tidligere har været vist i Danmark.

De fleste internationale film har skildret Irland som et tilbagestående bondeland og irlænderne som små-alkoholiserede, stridslystne og noget naive. En række irske filminstruktører har gjort op med den forsimplede Hollywood-udgave af ’den irske nationalkarakter’, men har samtidig forholdt sig kritisk til fædrelandet: ”Irland er et samfund bestående af urbane bønder uden moralsk mod og et repressivt og ukultiveret præsteskab”, hedder det i starten af den banebrydende dokumentarfilm ’Rocky Road to Dublin’ (1968), der er et portræt af Irland i 1960’erne.

Nye stemmer

’Rocky Road to Dublin’ blev optaget med håndholdt kamera af den franske nybølge-fotograf Raoul Coutard og præsenteret i hovedkonkurrencen i Cannes i 1968. Den indeholder en række åbenhjertige, kritiske interviews og hverdagsreportager. Filmen blev i hjemlandet generelt betragtet som en fornærmelse, og den forsvandt efter premieren i et kvart århundrede før den blev restaureret og genudsendt i 2004. Vi viser den sammen med ’The Making of The Rocky Road’ (2004), der fortæller om filmens produktionshistorie og modtagelse i hjemlandet.

Dokumentaren ’The Pipe’ (2010) er en stærk og fængslende reportage fra den lille irske kystlandsby Rossport, hvis beboere tager kampen op mod Shell og den irske stat, der vil føre en gasledning gennem området. Vi følger en række bønder og fiskere, som bestemt ikke mangler mod eller moral, i denne bevægende David-Goliat-historie, der også går tæt på de aktionerendes sammenhold og interne konflikter.

Også fiktionsfilmen ’Calvalry’ (2014) foregår i en lille irsk kystby, og den beskæftiger sig – ikke usædvanlig for irsk film - med kirkens magt eller måske snarere afmagt i en sorthumoristisk historie om en lokal præst, der bliver truet på livet under et skriftemål og må se sit eget Golgata i øjnene.

Den sidste film i programmet ’Good Vibrations’ er en særdeles underholdende biopic om ’the Godfather of Belfast punk’, Terri Hooley. Filmen udspiller sig under ’The Troubles’ i 1970’erne og 80’erne. Mens hans tidligere anarkist- og kommunist-venner slutter sig til enten katolikkerne eller protestanterne og begynder at bære våben, åbner Hooley en pladebutik midt i et udbombet kvarter og kalder den ’Good Vibrations’.

Vind en tur til den grønne ø

KONKURRENCE: Hvis du efter visningen af 'Calvary' kan svare på hvilken irsk by dramaet udspiller sig i, kan du deltage i den fantastiske konkurrence om en tur for to til Belfast og Dublin, sponsoreret af Tourism Ireland.

Den irske filmserie er arrangeret i samarbejde med den herboende irlænder Liam Duffy, Irish Film Institute og Irlands Ambassade.