Jan Troell triptykon - mød den svenske filmveteran

SVENSK AUTEUR. Mød den prisbelønnede svenske instruktør Jan Troell i Cinemateket tirsdag den 20. november kl. 18.30 og se Troell-klassikeren ’Kaptajnen og hans kvinde’. Se også Troells seneste film, ’Maria Larssons evige øjeblik’, der blev modtaget med stor begejstring i de danske medier, og oplev et af hans tidligere værker ’Andrées forfrosne drøm’, der handler om en ung, svensk professors skæbnesvangre forsøg på at nå Nordpolen i luftballon.

I november måned hylder Cinemateket den svenske nybølge-filmskaber Jan Troell og viser tre film udvalgt af instruktøren selv. Se hvordan det på forunderlig vis lykkes Troell at afmystificere og menneskeliggøre alt fra fordrukne hustrumishandlere til morderiske cykeltyve.

’Maria Larssons evige øjeblik’ – ”et chokerende smukt portræt”

Jan Troell (f. 1931) er en af moderne skandinavisk films største instruktører. I 1960’erne var han, sammen med Bo Widerberg og andre fremadstormende instruktører, del af en ny generation af filmmagere, der lavede hverdagsnære, politisk engagerede produktioner i stil med den franske nybølge.

Troell slog igennem med filmene ’Udvandrerne’ og ’Nybyggerne’ i de tidlige 1970'ere, og har senest imponeret med, hvad Politikens Bettina Heltberg beskrev som et ”chokerende smukt portræt” i ’Maria Larssons evige øjeblik’ (2008), hvor svensk-finske Maria Heiskanen og Mikael Persbrandt brillerer i de to hovedroller.

Filmen er baseret på en roman af Troells kone Agneta Ulfsäter-Troell, som har fået Maria Larssons virkelige historie fortalt af Larssons datter Maja. Ifølge Informations anmelder Eva Jørholt får Troell det til at virke legende let ”at gå ind i historiske personers liv og få både de universelle, personlige og poetiske såvel som de mere specifikke tids- og samfundsmæssige dimensioner med,” hvilket betyder at man som tilskuer ”ikke har en oplevelse af at være vidne til et konstrueret drama, men snarere af at være blevet inviteret indenfor i en række øjeblikke i nogle menneskers liv.”

Udover de pæne ord i Information fik filmen 5 hjerter af Politiken og 5 stjerner af både JP og B.T. Se den i Cinemateket onsdag den 21. november kl. 21.30.

’Andrées forfrosne drøm’ – poetisk dokumentar om mislykket polar-ekspedition

I 1897 gjorde den unge svenske professor Salomon August Andrée et skæbnesvangert forsøg på at nå Nordpolen i luftballon. På grund af isslag blev han kort tid efter take off tvunget til at nødlande sammen med sine to rejsefæller Nils Strindberg og Knut Fraenkel. De tre svenskere forsøgte med tungt pakkede slæder at finde fast land eller mennesker, men blev fundet døde på isen 33 år efter deres forsvinden. Deres dagbøger og ikke-fremkaldte film var dog næsten intakte og i ’Andrées forfrosne drøm’ (1997) bruger Troell det intime arkiv til at fortælle en rørende historie om eventyren Andrée; om hans højtflyvende drømme, mod og stædighed. Filmen, der er en opfølger til ’Andrées Luftfærd’ (1982), vises i Cinemateket fredag den 16. november kl. 19.45.

Troell udforsker de mennesker, vi elsker at hade – mød ham 20. november

Jan Troell er en auteur. Ikke alene er han kendt for sin underspillede rytme og for at skrive, instruere, klippe og filme sine egne film – han har også gjort det til en slags speciale at tage de mennesker alvorligt, som vi ellers ville elske at hade. I ’Maria Larssons evige øjeblik’, handler det om en hustrumishandler og fulderik (Mikael Persbrandt), der folder sig ud i al sin magt og vælde, så man næsten kommer til at holde af ham. Og i den kontroversielle ’Kaptajnen og hans kvinde’ (1991) følger vi den unge pige Minna (Maria Heiskanen), der rives ud af småborgerligheden af en lidt ældre anarkist. Parret ender med at have tre menneskeliv på samvittigheden - uden at Troell udtrykker tydelig foragt for dem – heller ikke selv om filmen er baseret på virkelige hændelser.

”Mange har sagt, at der er en forbindelse mellem mig og de figurer, jeg skildrer. Men jeg ønsker ikke at finde den forbindelse,” siger den 81-årige Troell. ”Jeg er snublet over disse karakterer, de har talt til mig og bedt mig udforske dem.” Oplev Troells komplekse karaktertegning i de tre film, og mød instruktøren in persona i Cinemateket, når han tirsdag den 20. november kl. 18.30 introducerer ’Kaptajnen og hans kvinde’.

Tid: 16.-21. november
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K.
Billetter: Online og på tlf. 3374 3412