Jazzfilm - 'Sven Klangs kvintet' med introduktion i Cinemateket


'Sven Klangs kvintet', af Stellan Olsson fra 1976, er en af alle tiders største svenske jazzfilmsucceser. Copenhagen JazzHouse og Cinemateket præsenterer filmen søndag den 12. februar kl. 14.00 med indledning af Finn Roar, som er tidligere leder af Rytmisk Musikkonservatorium i København.

Levende billede af halvtredserne
'Sven Klangs kvintet' foregår i 1958, hvor Sven Klang er leder og bassist i et band, som spiller til dans i den svenske provins. Sven er forretningsmand og den ubestridte leder af orkestret, der helt og aldeles gør, som han siger. Det ændrer sig, da saxofonisten Lasse træder ind i orkestret. Han er en fuldblods jazzmusiker, som har spillet med de store kanoner i Stockholm, og han sætter spørgsmålstegn ved Svens måde at styre orkestret på - han vil ikke bare spille til dans, han vil spille rigtig jazz. Filmen skildrer, hvordan konflikten mellem Sven og Lasse gradvist bliver mere og mere alvorlig. Den er fantastisk morsom trods sit alvorlige emne og giver et levende billede af tiden i slutningen af halvtredserne. En klassiker i svensk film, som blev en stor succes, da den kom frem og er en af halvfjerdsernes mest sete film i Sverige.

Indledning ved Finn Roar
Finn Roar, jazzekspert og tidligere rektor for det rytmiske musikkonservatorium vil fortælle om filmen, om tiden den foregår i og om den svenske mestersaxofonist Rolf Billberg, som var rollemodel for saxofonisten Lasse i filmen.

Koncert med Jonas Johansens Move
Mod forevisning af medlemskort kan Cinematekets medlemmer for kr. 40 (normalpris kr. 80) opleve koncerten med Jonas Johansens Move lørdag den 11. februar i Copenhagen JazzHouse - kompromisløs musik fra nogle af de bedste folk på den danske jazzscene. (Læs mere på www.jazzhouse.dk).

Billetter til 'Sven Klangs kvintet' kan bestilles i Cinematekets billetsalg, Gothersgade 55, tlf. 3374 3412.