’Jodorowsky’s Dune’ – filmen der ville have forandret verden?

MÅNEDENS DOKUMENTAR. I samarbejde med CPH:DOX viser Cinemateket fra i aften og en uge frem filmen om alle tiders måske mest ambitiøse filmprojekt, Alejandro Jodorowskys mastodontiscenesættelse af sc-fi-romanen ’Dune’. Filmen blev aldrig realiseret, men den lever alligevel derude …

CPH:DOX og Cinemateket præsenterer 4.-10. september den bevidsthedsudvidende historie om den bedste kultfilm, der aldrig blev lavet.

Instruktøren, guruen og tegneserieforfatteren Alejandro Jodorowskys filmatisering af science fiction-romanen ’Dune’ er et af filmhistoriens store myteomspundne projekter. Efter succesen med den bevidsthedsudvidende ’Holy Mountain’ (produceret af John Lennons og Rolling Stones legendariske manager Allen Klein) fik Jodorowsky i midten af 1970’erne carte blanche til at lave hvad han ville. Han valgte Frank Herberts episke, symbolmættede roman ’Dune’ – uden at have læst den, som han skraldgrinende afslører. Jodorowsky gik straks i gang med at samle sit filmhold af ’spirituelle krigere’ bestående af blandt andre Pink Floyd, Moebius, H.R. Giger, Orson Welles, Mick Jagger og ikke mindst Salvador Dalí som intergalaktisk rumbaron!

Man kan kun ærgre sig over at filmen i sidste øjeblik blev kasseret af de amerikanske studier, der ikke turde binde an med den chilenske excentriker. Få hele historien og hør Jodorowsky og andre engagerede personligheder fortælle om filmen og dens eventyrlige drejebog.

Anmelderne skriver

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ”’Jodorowsky’s Dune’ er den ikke helt almindelige historie om en ikke helt almindelig instruktørs forsøg på at lave galaksens vildeste film … en svært underholdende dokumentarfilm om filmen, der ville forandre verden.” (Kim Skotte, Politiken)

★★★★★ ”Sammen med tegneren Moebius lavede (Jodorowsky) et komplet storyboard, hvor hver eneste scene er minutiøst gengivet. Alligevel lykkedes det ikke at få realiseret det voldsomt ambitiøse projekt og verden fik et årti senere David Lynchs helt igennem forfærdelige version. Det pisser stadig Jodorowsky af, hvilket man kan forvisse sig om Frank Pavichs stærkt underholdende og oplysende dokumentar ’Jodorowsky’s Dune’, hvor man udover den stærkt karismatiske instruktør selv møder andre af projektets hovedpersoner samt fans som Nicolas Winding Refn. Det er i sig selv hele entrebilletten værd, men oven i hatten får man animerede sekvenser fra storyboardet samt påvisning af, hvor mange af Jodorowskys ideer, der senere er blevet planket i alt fra ’Star Wars’ til ’Indiana Jones’. Et must for enhver filmnørd og alle andre med sans for storheden i den geniale fiasko. (Henrik Queitsch, Ekstra Bladet)

★★★★★ ”En dokumentarfilm om drømme og kunst og aspirationer. Det er en dokumentarfilm om alting, der blev til ingenting, men som alligevel er noget … jeg vil give den mine varmeste anbefalinger!” (Teddy Tofte, Cinemaonline)

Tid: Månedens Dokumentar i Cinemateket: ’Jodorowsky’s Dune’ 4.-10. september.
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online eller på tlf. 33 74 34 12