Jytte Hilden hylder den første kvindelige Nobelpristager

KAMPDAG. På Kvindernes internationale kampdag den 8. marts introducerer tidligere kulturminister Jytte Hilden det Oscar-nominerede biografiske drama 'Madame Curie'.

Mervyn LeRoys romantiske drama 'Madame Curie' (1943), der modtog syv Oscar-nomineringer, følger den unge, smukke, polske emigrant Marie Sklodowskas (Greer Carson) enestående livsbane.

Første kvindelige Nobelpristager

I 1891 begynder Sklodowska at studere matematik og fysik på Sorbonne. Da hun en dag besvimer af sult under en forelæsning, får hun tilbudt et måltid mad af sin professor. Han roser hendes evner og flid og introducerer hende til den velrenommerede videnskabsmand Pierre Curie. Maria begynder herefter at arbejde i Pierres laboratorium, selv om han er skeptisk over for kvindelige forskere.

Den spirende kærlighed mellem de to socialt kejtede videnskabsmænd er skildret med nænsomhed og stille humor. De bliver gift, og sammen udforsker de den nyopdagede radioaktivitet. Efter langvarige kemiske analyser offentliggør ægteparret opdagelsen af to nye grundstoffer, polonium og radium, og for dette arbejde modtager Pierre og Marie Curie i 1903 Nobelprisen i fysik.

Introduktion af Jytte Hilden

'Madame Curie' bliver i Cinemateket og på Kvindernes internationale kampdag introduceret af tidligere kulturminister Jytte Hilden, der oprindelig er uddannet civilingeniør fra Danmarks Tekniske Højskole og har naturvidenskaben som sin store passion.

"Marie Curie var en kvinde værd at agte, hun er et idol, og dem har vi sandelig brug for i vor moderne tid. Det hele er ikke bare X Factor en aften og så en tur i medierne, der skal mere til at udvikle et samfund. Vi mennesker skal gøre os umage med livet. Marie Curie var nysgerrig, flittig og inspirerede, hun vidste, hvad hun ville som kvinde, hun nåede den naturvidenskabelig top og fik som den første kvinde Nobels fysikpris i 1903 og deslige Nobels kemipris i 1911," siger Jytte Hilden om Maria Sklodowska-Curie.

Tid: Torsdag den 8. marts kl. 19.00
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og på tlf. 3374 3412