Knuste billeder af Danmark

Aktuelle og historiske film om et samfund, som langsomt nedbryder sig selv.

Filmserien Billed Politik byder bl.a. på Peter Watkins' 'Aftenlandet' og Al Jazeera-dokumentaren 'Konfrontation i København'. Cinemateket viser i dagene 7.-8. og 14.-15. april en række film om Danmark, der gør op med skønmaleriet af den lille uskyldige nation. Filmserien er arrangeret i samarbejde med CPH:DOX, Overgaden – Institut for Samtidskunst og billedkunstneren Jakob Jakobsen.

Der er introduktion til alle film og diskussion om de splittede billeder af Danmark efter hver visning. ’Aftenlandet’ Politiske forviklinger med skæbnesvangre konsekvenser: ’Aftenlandet’ af den engelske instruktør Peter Watkins blev produceret i København i 1977. En pseudo-dokumentar, der skildrer hvordan det danske samfund udvikler sig til en fascistisk stat. Da filmen var færdig nægtede DR at vise den, ligesom den kun blev vist nogle enkelte gange i Grand Teateret i København – og gik i glemmebogen. Peter Watkins er siden blevet verdenskendt som en af de mest kontroversielle og kompromisløse politiske filmskabere. Ved visningen af ’Aftenlandet’ den 7. april kl. 21.30 deltager dokumentarist Poul Martinsen, journalist Carsten Clante og filmproducent Ebbe Preisler, som alle var involveret i produktionen af filmen. ’Konfrontation i København’ Den aktuelle 'Confrontation in Copenhagen' (’Konfrontation i København’, 2009) er produceret af og vist på den arabiske tv-kanal Al Jazeera i efteråret.

Filmen, der vises torsdag den 15. april kl. 19.00, skildrer et Danmark præget af racistisk bandekrig, og spørger bl.a. hvorfor unge fra etniske minoriteter søger kriminalitet. Ved arrangementet vil instruktøren Awad Joumaa fortælle om filmen og dens modtagelse i Mellemøsten og Danmark. Seriens andre modbilleder af det danske smfund er ’Danmark A + B’ (Kristen Bjørnkjær, 1978) og ’Fem dage for Freden’ (Nils Vest, 1978), der vises sammen torsdag den 8. april kl. 21.45. Og ’AFR’, Morten Hartz Kaplers mockumentary, om mordet på statsminister Anders Fogh Rasmussen og statsministerens hemmelige forhold til en homoseksuel venstrefløjsaktivist (spillet af instruktøren selv), der vises onsdag den 14. april kl. 19.00.