Kontroversielt gangster-epos fra Taiwan - med foredrag


Onsdag den 3. oktober kl. 18.30 vil forfatter og journalist Mette Holm fortælle om Taiwans turbulente nyere historie som optakt til gangster-eposet 'City of Sadness'.

Kina og naboøen Taiwan har i mange år været på kant med hinanden. I et halvt århundrede var det umuligt for taiwanerne at give udtryk for utilfredshed med 'storebrors' herredømme.

Men i 1989 skete der noget. Guldløven i Venedig gik til Hou Hsiao-hsiens 'City of Sadness' - en rørende og barsk film, der er blevet sammenlignet med Coppolas 'The Godfather'. Filmen følger gennem årtier en familie, der nærmer sig undergangen på af ydre pres og interne gangsteraktiviteter.

Tony Leung ('In the Mood for Love') står i centrum som den døvstumme Wen-chiang, der ønsker væbnet kamp mod besættelsesmagten.

Ganske uhørt tog filmen bl.a. livtag med en hændelse i 1947, hvor op imod 30.000 taiwanske demonstranter blev dræbt. Tabu-bruddet betød et skred i den måde, taiwanerne talte om deres egen historie på.

Mette Holm vil give et let overblik over de historiske hændelser, som danner baggrund for filmens handling - og se på filmen i et politisk perspektiv. Efterfølgende viser vi naturligvis 'City of Sadness'. Arrangementet varer i alt 175 minutter.

Mette Holm har Kina som specialområde og har arbejdet på bl.a. TV 2-Nyhederne, Weekendavisen og DR's Orientering og skrevet bogen 'Kina - fra kejserdømme til kapitalisme'.

'City of Sadness' indgår i Cinematekets oktober-serie med Hou Hsiao-hsiens særegne, billedskønne værker.

Læs mere om arrangementet og filmen.
Læs mere om Hou Hsiao-hsien-serien.
Billetter i Cinematekets billetsalg, tlf. 3374 3412.