Kvindeliv i Mellemøsten - mød Joumana Haddad

FILM & DEBAT. I samarbejde med MultiCool Nord og Salaam Filmfestival stiller Cinemateket skarpt på kvindeliv i Mellemøsten lørdag den 20. oktober med filmen 'The Source', der efterfølges af et debat-arrangement, hvor du får muligheden for at møde den kontroversielle libanesiske forfatterinde Joumana Haddad.

'The Source' - kamp mellem kønnene

'The Source' er en visuelt smuk og morsom fortælling om kamp mellem kønnene i Mellemøsten. Filmen udspiller sig i en lille bjerglandsby, hvor mændene sidder på torvet og drikker te, mens kvinderne må gå den lange tur op ad en smal bjergsti for at hente vand. Protesterne starter da en ung gravid kvinde falder og mister sit barn under en af turene efter vand. Kvinderne forlanger nu at få indlagt vand i landsbyen, ellers må mændene hente vandet selv. Som pressionsmiddel indleder de en kollektiv sexstrejke: Intet indlagt vand, ingen sex.

Fokus på kvindekroppen i kontroversielt tidsskrift

Efter visningen af 'The Source' vil der være debat med den libanesiske forfatterinde Joumana Haddad, der har rystet den arabiske verden med sine erotiske digte, bogen ”Jeg dræbte Sheherezade’ og sit kontroversielle tidsskrift om sex og kvindeundertrykkelse; Jadad (Krop). I tidsskriftet fokuserer Haddad på kroppen fordi, siger hun til Politiken, at den er indbegrebet af arabisk kultur, der er blevet tilsløret: "Jeg prøver ikke at introducere noget, der er fremmed. vi har vidunderlige erotiske tekster på arabisk såsom 'Den Perfumerede Have' eller den ucensurerede udgave af 'Tusind og en nat'. De er alle en del af vores arv, og det er vi kommet til fornægte." 

Vil bryde tabuer trods trusler

Haddad møder masser af modstand, både fra Hizbollah og kristne puritanere, og bliver til stadighed truet med mord, voldtægt, stening, syre-angreb m.m., men nægter at lade sig skræmme. Hun vil bryde tabuet om sex, ændre kvinde- og kropsssynet i Mellemøsten og konfrontere folk i Vesten med deres stereotypiske tænkning. Haddad minder - både de Mellemøstlige og Vestlige - kvinder og mænd om, at det langt fra er alle arabiske kvinder, der er tildækkede, fantasiløse eller aseksuelle væsener.    

Mød den libanesiske ildsjæl, og deltag i debatten omkring kvinders rettigheder!

Læs mere om Joumana Haddads liv, udgivelser og udgydelser herher og her.

Tid: Lørdag den 20. oktober kl. 18:30 
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og på tlf. 3374 3412