Late night dokumentar om Neil Young og Verhoeven double feature kitsch i Psych-Out-biffen!

PERVERS PULP OG RØVSPARKENDE RIFFS. Varm op til weekenden med veteran-provocateuren Paul Verhoevens to 90-er kultfilm ’Showgirls’ og ’Starship Troopers’ og tilbring fredag aften i selskab med selveste Neil Young & Crazy Horse når vi viser Jarmuschs særegne musikdokumentar ’Year of the Horse’ i Friday Late Night-biffen.

Pysch-Out! – Verhoeven double feature

En smagløs, vulgær og kynisk omgang

’Showgirls’ er af flere omgange blevet kåret som verdens dårligste film, men er også blevet taget i forsvar af intellektuelle franske cinéaster, som bl.a. Jacques Rivette. En smagløs, vulgær og kynisk omgang er den i alle tilfælde – men kan en film om natklub-miljøet i Las Vegas være andet? Nomi Malone (Elizabeth Berkley) er en ung kvinde med en mystisk baggrund, der ankommer til Vegas med ambitioner om at blive ’showgirl’ – et trin over ’stripper’ på den sociale rangstige. Men Las Vegas er et snusket og brutalt sted, hvor venskaber ikke er det eneste, der kan købes og sælges for en plads i rampelyset. Vil det lykkes Nomi at holde sit hjerte rent? En af årtiets største kultfilm. Med Kyle ’Agent Cooper’ MacLachlan i rollen som skruppelløs hotelmanager.

Giftig satire i sci-fi-indpakning

’Starship Troopers’ er højreorienteret, amerikansk underholdning når den er allermest amerikansk ... og underholdende. Og højreorienteret. Et science fiction/horror/action-rabalder, der mest af alt ligner en hvervekampagne for det amerikanske militær skabt til multiplex-biografer i midtvesten. Ondskabsfulde kæmpemyrer fra det ydre rum angriber jordkloden og udsletter flere byer. En gruppe ariske pragteksemplarer af jordens ungdom lader sig derfor indskrive i hæren, og så ruller krigsmaskinen ellers for fuld damp med kurs imod fremmede galakser. Er ’Starship Troopers’ et profetisk varsel om de sidste 10 års amerikanske udenrigspolitik? Og er Paul Verhoeven fascist? At 90’erne efterhånden er langt væk kan i alle tilfælde ses på de episke special effects.

Tid: Torsdag den 20. september kl. 19.30
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og på tlf. 3374 3412 

Friday Late Night – Neil Young ifølge Jarmusch

Cool audio/visuel alliance

Er man på en gang fan af den amerikanske indie-instruktør Jim Jarmusch (der er tildelt en hel serie i denne måneds program) og den canadiske folk-, støj-, roots-pioner Neil Young, kan man ikke finde en bedre combo end dokumentaren ’Year of the Horse’. Dette mildest talt særegne kig ind i Youngs forunderlige verden blev til i kølvandet på Jarmuschs western-eksperiment ’Dead Man’, som Young leverede musik til i 1995.

Collage-film, der kommenterer bandets musik og gruppedynamik

Jarmusch blander koncertoptagelser fra en turné med backingbandet Crazy Horse i 1996 med Youngs egne optagelser fra 1986, arkivmateriale fra 1976 samt interviews med Young og Crazy Horse, med hvem Young har indspillet grænseoverskridende rock'n roll siden slutningen af 1960erne. Film og video, farve og sort/hvid, rene og kornede billeder glider ind og ud af hinanden i en subtil dissekering og selvreferentiel kommentering af musikken og forholdet mellem guitarekvilibristen og hans gruppe. Og Jarmush dukker naturligvis selv op på lærredet i ny og næ – bl.a. i en fyndig religiøs diskussion med Young. Forvirrende? Jep, men også ubetaleligt for den, der ikke bare vil have den ’nemme’ løsning.

Jarmusch i samarbejde med musikfilms-dream team

Jarmuschs team omfatter dokumentar- og musikfilm-legenden L.A. Johnson (producer/fotograf), som tidligere har bidraget til klassikere som ’Woodstock’ og ’The Last Waltz’ og desuden klipper Jay Rabinowitz, som har arbejdet sammen med instruktøren i flere sammenhænge. Og musikken? Nå ja, som altid er der tale om en nydelig sammenfletning af nyere og ældre materiale: ’Slip Away’, ’Big Time’, ’Music Arcade’ fra ’Broken Arrow’-albummet møder ’Barstool Blues’, ’ Tonight's the Night’ og ’Like a Hurricane’ plus en håndfuld andre uopslidelige ørehængere.

Fredag den 21. september kl. 22.00 (med bar fra kl. 21.00)
Ps du kan også kombinere aftenens Late Night-film med ’Dead Man’, som ruller over lærredet allerede kl. 19.30

Tid: Fredag den 21. september kl. 22.00
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og på tlf. 3374 3412