Månedens Film: 'Martin Eden'

Månedens film i september er kronen på værket i vores Pietro-Marcello-serie. Cinemateket viser instruktørens seneste film, den gådefulde og poetiske ’Martin Eden’.

Jack Londons dannelsesroman fra 1909 om en ufaglært sømand, der efter et møde med en smuk ung pige fra en overklassefamilie begynder at drømme om en tilværelse som forfinet forfatter, får en europæisk overhaling i den italienske instruktør Pietro Marcellos filmatisering. 

En sydeuropæisk makeover

Handlingen er flyttet fra Oakland på den amerikanske vestkyst til den syditalienske havneby Napoli (Marcellos hjemegn), men hvor geografien er specifik, er tiden sværere at indramme. Marcello drysser drillesygt krummer i mange retninger, så man farer vild et sted i det 20. århundrede, og typisk for den italienske instruktør blander dokumentariske klip sig med fiktionen, så man efterhånden må opgive at sondre imellem de to kategorier. 

En filmisk arkefortælling 

Fortællingen om en mand, der kommer af ingenting og stiger i graderne, er en filmisk arkefortælling, og både figurer som Thackerays Barry Lyndon og Highsmiths Tom Ripley trænger sig på som oplagte referencer, men Marcellos udgave af fortællingen er helt sin egen. Det skyldes i høj grad Luca Marinellis intense præstation i titelrollen, men også Pietro Marcellos poetiske gådefuldhed og billedsidens vidunderligt smukke 16mm-optagelser.  

Italiensk billedmagi 

Den prisbelønnede 41-årige syditalienske filminstruktør Pietro Marcello har markeret sig som én af de mest fascinerende filmskabere i nyere italiensk film. Med en baggrund som autodidakt maler bryder han i sine film med de konventionelle opfattelser af, hvad en film skal indeholde. 

Møderne og rejsen er bærende elementer, og ligesom instruktøren selv ved vi som tilskuere aldrig rigtig, hvor det hele bærer hen. Udgangspunktet er en undersøgelse, som undervejs tager form og pludselig bliver til noget andet. "Men man skal vide, hvor man vil grave," har Marcello sagt, lige som han definerer sine første film som "observationsfilm" snarere end egentlige dokumentarfilm. Marcellos styrke ligger uden tvivl i med sikker hånd at give sit publikum plads til at fare vild, at standse op og reflektere. Det er i hvert fald umuligt at komme upåvirket ud af biografmørket efter at have været i selskab med hans film.  

Du kan filmen i Cinemateket den 17. – 26. September. De første to visninger er gratis for medlemmer af Cinemateket. 

Anmelderne skriver 

"En ny italiensk Jack London-film fascinerer og vækker forundring" - Weekendavisen 

"Pietro Marcellos 'Martin Eden' er en fremragende film om en kunstners udvikling og afvikling skildret gennem mødet mellem arbejderdrengen Martin (Luca Marinelli) og rigmandsdatteren Elena (Jessica Cressy)" - Information

"Filmen er inspirerende, og som månedens film i Cinemateket er den en oplagt mulighed for at se noget anderledes og en anelse filosofisk." - Ordet