Månedens Film: 'Richard Jewell'

Månedens Film i oktober er Clint Eastwoods seneste film – dramaet 'Richard Jewell' med toppræstationer af Paul Walter Hauser, Kathy Bates og Jon Hamm.

Clint Eastwoods seneste epos, som vi her med glæde præsenterer i forbindelse med vores store fortløbende Eastwood-retrospektiv, beskriver et rigtig amerikansk drama med mediehysteri, en syndebuk og dybt forankrede æresbegreber. Baseret på virkelige hændelser kommer vi helt tæt på den energiske sikkerhedsvagt, der bærer filmens titel.

En atypisk helt

Richard Jewell (Paul Walter Hauser) stræber højt i tjansen som vagt; noget, der også glæder hans gamle mor (Kathy Bates) – de to bor alene sammen. Da Jewell en dag opdager en mistænkelig efterladt rygsæk ved en koncert under Olympiaden i 1996, skal det snart vise sig, at han bliver en feteret helt.

For rygsækken indeholder rent faktisk en stor rørbombe – og kun takket være Jewells ihærdighed bliver bombemændene tilkaldt, og den helt store katastrofe afværges. Men Jewell (og hans stolte mor) får ikke lov til at sole sig ret længe i heltestatussen, for snart har FBI under ledelse af Jon Hamms agent Shaw brug for en syndebuk.

Jordnær og tankevækkende fortælling

Filmoplevelsen er præget af samme stoiske ro som mange af Eastwoods øvrige film fra særligt 00'erne og 10'erne. Selvom emnet og omstændighederne er både rå og hektiske, forbliver formidlingen jordnær – og det sensationssøgende udebliver.

Roen i formidlingen er et blandt mange af Eastwoods varemærker, der gør de fleste af hans film både se- og troværdige, og som indrammer alt fra hans krimi-, krigs- og kærlighedsfilm i elegante og enkle rammer, som man egentlig gerne vil have hængende på væggen som minder.

Selvom hetz- og mediehysteri-temaet bunder i noget virkelig amerikansk, er ’Richard Jewell’ alligevel mere universelt rørende og tankevækkende end i et rendyrket stars and stripes-regi. Efterhånden er den evige jagt efter klamme overskrifter på bekostning af menneskeskæbner blevet et verdensfænomen.

Du kan filmen i Cinemateket den 1. – 14. oktober. De første to visninger er gratis for medlemmer af Cinemateket. 

Anmelderne skriver 

♥♥♥♥♥ "Paul Walter Hauser lykkes med at forvandle den tykke Richard Jewell fra en frastødende tyk taber til en helt, der får tårerne til at presse sig på"  - Politiken

★★★★★ "90-årige Clint Eastwood er i topform" - Berlingske

"Filmen er saglig, tæt klippet, eksemplarisk eksponeret. Den trykker på alle de rigtige knapper" -  Weekendavisen

"Clint Eastwood fortæller indfølt og loyalt om en af hverdagens helte" - Information

★★★★ " Eastwood er interesseret i at udforske, hvad der sker med en almindelig mand under ekstremt pres, og det gør han rigtigt godt" - Magasinet KBH