Majestætisk tusmørkeværk fra årets Guldpalmevinder

MÅNEDENS FILM. 'Once Upon a Time in Anatolia' er en langsom, dragende og billedskøn eksistens-krimi fra tyrkiske Nuri Bilge Ceylan. Se den i Cinemateket 16.-26. oktober.

"Den tyrkiske 'Once Upon a Time in Anatolia' er et lydefrit mesterværk, som man ånder langsomt i takt til. Og det er svært at forlade den sørgmodighed og de dybe konflikter, som den fortæller sublimt" (Ralf Christensen, Information)

Tyrkiets største instruktør, Nuri Bilge Ceylan, vandt årets Guldpalmer i Cannes for dramaet 'Winter Sleep'. Den film får premiere engang til vinter, men mens vi venter, er her muligheden for at nyde hans forrige værk, krimien 'Once Upon a Time in Anatolia', der modtog Juryens Specialpris i Cannes.

Filmen følger en gruppe mænd, der bevæger sig gennem det anatolske nattemørke i jagten på et lig. Men da menneskekroppen lokaliseres, begynder den egentlige tvivl. Om mordets årsag, morderens identitet, om de involverede politifolk, advokater og lægers roller.

'Once Upon a Time in Anatolia' er et majestætisk tusmørkeværk, en ulmende, skurrende, atmosfærefyldt blok skåret af aftenens, nattens og morgenens sparsomme lys. En film, hvis maleriske scope-billeder i sjælden grad er tjent med biografens store, sansefokuserede rum og – som titlens reference til Sergio Leone antyder – ikke mindst det brede lærred.

Se 'Once Upon a Time in Anatolia' i Cinemateket 16.-26. oktober. Husk at første visning af Månedens Film altid er gratis for Cinematekets medlemmer. Bemærk også at Restaurant SULT i hele spilleperioden tilbyder en to-retters tyrkisk-inspireret menu til blot 195 kr.

Danske og internationale anmeldere om 'Once Upon a Time in Anatolia'

★★★★★ "Det er ikke Offeret, Morderen og Opklareren, der interesserer Nuri Bilge Ceylan. Det er alt det andet. Den ufrivillige komik, tilfældighederne, og især vi menneskers umulige forsøg på virkelig at forstå hvad der sker når et menneske slår et andet ihjel." (Per Juul Carlsen, DR Kultur)

★★★★★ "En ganske særlig oplevelse. Ceylan er fabelagtig til at udnytte rytmen i det langsommelige, så trægheden transcenderes og ophøjes til en art filmisk meditation." (Katrine Sommer Boysen, Jyllands-Posten)

♥ ♥ ♥ ♥  (Søren Vinterberg, Politiken)

★★★★★ (Kenneth Rørholm Olsen, Nosferatu, Universitetsradioen)

★★★★★ (Sofie Jensen, CinemaOnline)

★★★★★ ”Superb. Ceylans bedste til dato” (Peter Bradshaw, The Guardian)

★★★★★ ”En krimi, men ikke i gængs forstand. For mig var det det eneste mesterværk i konkurrence i Cannes.” (Dave Calhoun, Time Out)

"Visuelt er det Ceylans smukkeste film" (Justin Chang, Variety)

"Nuri Bilge Ceylans betagende 'Once Upon a Time in Anatolia' udspiller sig som en blanding af 'Zodiac' og 'Police, Adjective'" (Eric Kohn, IndieWIRE)

"Visuelt slående meditation over hvad det vil sige at være menneske" (Manohla Dargis, New York Times)

Tid: Månedens Film: 'Once Upon a Time in Anatolia' 16.-26. oktober.
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online eller på tlf. 3374 3412