Månedens dokumentar – en tabt historie genskabt i ler

BESJÆLET. Hvordan skildrer man en fortid, der ikke findes billeder af? Månedens Dokumentar i november, ’The Missing Picture’, finder svaret i lerdukker.

Den cambodjanske instruktør Rithy Panh ønsker brændende at belyse folkemordet under Pol Pots rædselsregime. Men næsten alt fotografisk materiale fra perioden er regimets egen propaganda.

Panh vælger derfor at genskabe fortiden i miniaturefigurer, håndmalede og formet i ler, der gør det ud for regimets ofre. Og resultat er såvel politisk slående som dybt gribende.

‘The Missing Picture’ blev med rette fremhævet som en af de vigtigste film på årets Cannes-festival, hvor juryen ledet af Thomas Vinterberg tildelte den en hovedpris i ‘Un certain regard’-konkurrencen.

Vi viser filmen fra fredag den 15. november til og med onsdag den 20. november. Visningerne er blevet til i samarbejde med CPH:DOX.

De danske anmeldere skrev blandt andet:

★★★★★★ ” ’The Missing Picture’ er en helt enestående og uforglemmelig film” (Sophie Engberg Sonne, Close-up.dk)

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ "Med ’The Missing Picture' fortæller han [Rithy Pahn, filmens instruktør. red.] i et opsigtsvækkende nytænkende filmsprog så graciøst om sit eget og sit lands helvede, at han får historien til at stikke i hjertet lige nu." (Dorte Hygum Sørensen, Politiken)

★★★★★ ”Den selvbiografiske ’The Missing Picture’ er en smertefuldt intim fortælling, der fornyer dokumentargenrens form”(Henrik Østergaard, Ekko)

★★★★★ ”Nådeløs, ærlig og enestående ”(Nicoline Edinger, Nosferatu, Universitetsradioen)

”Selv om det er umuligt ikke at forfærdes undervejs, lykkes det for Panh at lave en film, der i lige så høj grad taler til intellektet og eftertanken.” (Jonas Varsted Kirkegaard, Information)


Tid:
Fredag 15. november til onsdag 20. november
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online eller på tlf. 33 74 34 12