Månedens Dokumentar i marts: The Crash Reel

PREMIEREDAG. I dag har det bevægende Sundance-hit ’The Crash Reel’ premiere som Månedens Dokumentar i Cinemateket. Per Juul Carlsen fra DR's Filmland kalder filmen om snowboarderen Kevin Pearce "dramatisk og tankevækkende".

Lucy Walkers dybt bevægende og indholdsrige Sundance-hit har vundet publikumspriser over hele verden. Filmen følger den professionelle snowboarder Kevin Pearce, der i 2009 var ude for et meget alvorligt styrt i Park City (Utah) og lå i coma i ugevis. Lucy Walker skildrer Pearces barske og møjsommelige vej tilbage til livet og forsøg på at komme på snowboard igen, selv om han har pådraget sig en kronisk hjerneskade.

’The Crash Reel’ leverer et fascinerende indblik i livet på half-pipes og især i Kevin Pearces rivalisering og venskab med den olympiske mester Shaun White. Før Kevins styrt og op til vinterolympiaden i Vancouver i 2010 udfordrede de to hinanden til stadig mere ekvilibristiske stunts.

Filmen indeholder mange fantastiske snowboardoptagelser og forrygende musik. Lucy Walkers film er dog først og fremmest en tankevækkende og rørende historie om et beundringsværdigt og kærligt familiesammenhold. Man glemmer sent Kevins bror David (der har Down’s Syndrom) og hans refleksioner over Kevins og sin egen skæbne og forsøg på at acceptere sit handicap.

Kevin Pearce er en utrolig stærk og sympatisk all-American hovedperson, og ’The Crash Reel’ er en atypisk sportsfilm, da den handler om at vinde ved at give op. Lucy Walker er alle vegne med sit kamera – fra operationsstuen til Thanksgiving-middag med Pearce-familien - og hun sender tilskueren ud på en følelsesmæssig intens tur op og ned ad livets halfpipes.

’The Crash Reel’ har udover sine fantastiske snowboardoptagelser, et helt forrygende soundtrack., med musik fra Lykke Li, Bon Iver, Sigur Rós, Moby, Grizzly Bear, M83, José Gonzalez og andre indie-helte. Anmelderne skriver:

★★★★ "Det er ulykken og Kevin Pearces erkendelser bagefter, som gør 'The Crash Reel' særlig" (Dorte Hygum Sørensen, Politiken)

★★★★ "(…) en dramatisk og tankevækkende historie om en ung mand og hans defekte krop, hans reviderede liv, hans kamp for at finde en ny mening og en ny passion." (Per Juul Carlsen, Filmland på P1)

"The Crash Reel, instrueret af den tidligere Oscarnominerede Lucy Walker, er et adrenalininducerende, ret generøst og nært fortalt dokumentarportræt af Kevin og en sport af overmodige adrenalinjunkies. Lucy Walker følger Kevin før og under og efter ulykken med kamera og hjemmevideo. I flere år. Deri ligger filmens overlegne fortællemuligheder." (Katrine Hornstrup Yde, Information).

Tid: Månedens Dokumentar i marts: ’The Crash Reel’
Sted:
Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online eller på tlf. 33 74 34 12