Månedens Film: Hedi

TUNESISK PRISVINDER. Fra den 20.-30. april præsenterer vi som Månedens Film, Mohamed Ben Attias Berlinale-vindende debutfilm ’Hedi’, et velspillet drama og en overbevisende allegori over samtidens Tunesien.

Dardenne-brødrene faldt for historien og har koproduceret, Majd Mastoura vandt Sølvbjørnen for bedste mandlige hovedrolle ved Berlin-festivalen, og i det hele taget er ‘Hedi' en sjælden succeshistorie fra det afrikanske filmkontinent: Et gribende og universelt drama om at finde sin sjæl, at vriste sig løs af rutiner og ydre forventninger. 

Hedi er en tunesisk mand i 20'erne, der arbejder som bilsælger, hvilket han er elendig til, da det slet ikke interesserer ham. Med samme manglede interesse står Hedi overfor et kommende arrangeret ægteskab med den smukke middelklassepige Khedija, som han har kendt hinanden i tre år, men aldrig været alene med, bortset fra korte hektiske møder i hans bil

Hedis liv er domineret af hans mor, der styrer hele familien. Hun lovpriser sin ældste søn, der bor i Paris, og nedgør samtidig Hedis smukke, surrealistiske tegninger, som for ham repræsenterer en smule individualitet og frihed. Nogle dage før brylluppet tager Hedi på forretningsrejse, hvor han på et hotel møder den fem år ældre kvinde Rim, som er entertainer for de få gæster, der stadig er tilbage i Tunesien efter terrorangreb og økonomisk krise. 

Rim repræsenterer en helt anden verden end den, Hedi kender, og de havner hurtigt i samme seng. Musikken er et vigtigt element i Hedis udvikling: Den syntetiske hotel-muzak sættes i kontrast til en lokal fest fuld af tunesiske rytmer og ægte glæde. Det er i denne scene, at Hedi endelig kommer til live. Hans gradvise forvandling fra passiv og undertrykt søn til en mand, der søger at tage kontrol over sit eget liv, er dybt rørende. 

Instruktør Mohamed Ben Attias har med ‘Hedi' desuden skabt en elegant og intelligent allegori over Tunesien efter det arabiske forår. Den gamle despot Ben Ali er borte, men filmen afspejler, at livsbaner forhåndstilrettelagt af andre – det være sig religion, tradition eller familie – stadig tynger. 

♥ ♥ ♥ ♥ "En befriende anderledes film fra et arabisk land og helt forståeligt" - Politiken

★★★★★ "Virkelig og sympatisk" - Filmz

★★★★ "En fin historie om at finde sig selv gennem et andet menneske" - Berlingske Tidene

★★★★ ”'Et velfortalt karakterstudie” - Ordet

★★★★ "Et rigtig fint og charmerende bekendtskab, der trækker tråde ned til en langt mere alvorlig baggrund" - Cinemazone


Tid: 20.-30. april 2017
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, Kbh K
Billetter (75 kr, dog 50 kr for Cinematekets medlemmer): kan bestilles online eller på tlf. 33 74 34 12