Månedens film i februar - Under the Skin

DANSK PREMIERE - Den amerikanske kritiker Richard Roeper var klar i mælet, da han skrev om 'Under the Skin' – filmen, der gennem ti år har været den engelske instruktør Jonathan Glazers drømmeprojekt: "Når vi taler om film som kunst, så er det dét her, vi mener!"

Nu får filmen fra 2013, endelig dansk premiere og kan opleves i Cinemateket som Månedens film frem til den 22. februar. Efter de danske anmeldelser at dømme, er ’UNDER THE SKIN’ en film der deler vandene og det er muligvis også forklaringen på den sene premiere herhjemme. Men hvis du har mod på et "uforglemmeligt mesterværk" (Lise Ulrich, Soundvenue) - er denne film noget for dig!

Scarlett Johansson tager i 'Under the Skin" ud på en mystisk færd gennem det mindst mystiske landskab, man kan forestille sig: Et nutidigt Skotland befolket af unge og midaldrende mænd i fodboldtrøjer eller windbreakers. Det er ikke bare realistisk iscenesat. Det er autentisk. Jonathan Glazer har filmet med skjult kamera, mens Scarlett Johansson iklædt paryk og billig pels gik rundt i Glasgows gader eller prajede folk fra førersædet i en varevogn. Tærsklen mellem det dagligdags og det symbolistiske/overnaturlige bliver diffus i ’Under the Skin’, og denne opløsning af realitetshierarkier er dens mest effektfulde greb. Men der er andre. Filmens foruroligende skildring af brutalitet uden formål. Dens materielle blik på kropsoverflader; på hud og ansigter. Udfordringen af vores forestillinger om fortryllende stjerneaura vs. perverteret liderlighed.

Anmelderne om 'Under the Skin'

"En hyperæstetisk variant af 'Invasion of the Body Snatchers'" (Kim Skotte, Politiken), der har "visse ligheder med David Lynchs urovækkende drømmeunivers og Lars von Triers naturfabulerende kvindefortællinger” (Nanna Frank Rasmussen, Jyllandsposten) men som også "lugter lidt af poetisk femi-horror" (Lise Ulrich, Soundvenue) – omtrent sådan, kan 'Under the Skin' beskrives.

 - Lise Ulrich, Soundvenue.

I Glazers hjemland har filmen høstet maksimum antal stjerner i en række toneangivende medier – bl.a. i The Guardian, der ligeledes placerede filmen på sin top 10-liste over 2014s bedste (foran bl.a. ’Boyhood’). The Independent gav én stjerne og kaldte filmen ”latterligt ringe”. Præcis sådan en film er ’Under the Skin’ – ikke bare original og modig, men så radikal og kompromisløs, at nogen vil kalde den selvdestruktiv.

”En grum udforskning af, hvad det vil sige at være menneske – på godt og ondt – og en uudgrundelig science fiction- og kunstfilm, der holder på sine hemmeligheder, så man skiftevis er frustreret og fascineret” (Information, Christian Monggaard). Samtidig er den også ”et vildt eksperiment, der ikke smadrer genrebegrebet, men er ligeglad med det” (Morten Vejlgaard Just, FILMZ).

Er ’Under the Skin’ Science fiction? – bare uden science? Horror uden blod? Fantasy uden eskapisme? Socialrealisme uden socialt sigte? En allegori uden referencepunkt? Filmen er lidt af det hele, og slutteligt er pointen den, at den ikke ønsker at ligne noget, man har set før. Tør du blive kastet på hovedet ud i en drøm, så har Jonathan Glazer gjort en klar til dig.

Husk, at første visning af Månedens Film som altid er gratis for Cinematekets medlemmer.

Tid: 12.-22. februar 2015
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestillingcinemateket.dk og tlf. 3374 3412.