Månedens Film: 'Letter from Masanjia'

En moderne flaskepost rejser fra Kina til USA og fører til store samfundsmæssige ændringer. Månedens Film i september er den dragende dokumentarfilm ’Letter From Masanjia’.

Små ting kan forandre verden. Som fx en moderne flaskepost, der rejser 8.000 kilometer fra Kina til Oregon, USA, og som fører til store samfundsmæssige ændringer og en endnu mere utrolig menneskefortælling!

I en kasse med Halloween-pynt finder den amerikanske husmor Julie Keith et håndskrevet nødråb. Det er fra en kz-agtig arbejdslejr i det nordøstlige Kina, hvor en politisk fange pakker gravsten i skumplast til eksport (ironien er næsten håndgribelig). Hun deler historien med en lokal avis, hvorefter den går viralt og rammer avisredaktioner verden over.

Unikt og autentisk indblik i Sun Yis liv

Filmens store kup er dog kilden selv. Den canadiske instruktør Leon Lee opsporer brevets afsender Sun Yi, nu på fri fod, som indvilliger i at filme sit liv med skjult kamera. Vi får indblik i hans ægteskabskriser, specialbyggede hemmelige skuffer med flyveblade og et liv, hvor naboer og familie kan være stikkere.

Hvis ’Anne Franks dagbog’ skulle skrives i vores tid, kunne den se ud som denne meget løse dokumentar. For Sun Yi er et dybt rørende bekendtskab: En lillebitte, bebrillet mand med utrolig indre styrke – han tager sågar tilbage til fængslet for at filme. 

’Letter from Masanjia’ kan ses i Cinemateket den 12.-21. september. Første visning er som altid gratis for medlemmer af Cinemateket.  

Anmelderne skriver

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ - Politiken

★★★★★ "Larger than life-fortælling. Der er ikke langt fra Sun Yi og 'Letter from Masanjia' til 'Edward Snowden' og 'Citizenfour'" - Moovy.dk

★★★★★★ ”Den mest vigtige, tankevækkende og rørende dokumentar i lang tid.” - CinemaOnline

★★★★★ "Alt det som en dokumentar bør være. Gang på gang bliver man forbløffet." - PlayUp.dk