Månedens Film: 'Rachel Getting Married'

Denne måned byder vi på den anmelderroste Jonathan Demme perle ’Rachel Getting Married’. Filmen vises hver dag kl. 19.00 fra den 18. til den 27. september.

’Rachel Getting Married’ er en ”skønhedsåbenbaring” ifølge Politikens filmanmelder Sophie Engberg Sonne som kvitterer med seks hjerter. "Så fuld af optimisme og overskud, at man sidder stille og taknemmelig tilbage". Flotte ord, der klart illustrerer filmens positive budskab om tilgivelsens helende kraft.

Fra Ingmar Bergman til Thomas Vinterberg og Susanne Bier har filminstruktører været fascineret af, hvad der sker, når medlemmerne af en dysfunktionel familie samles til fest. Biers 'Efter Brylluppet' og 'Brødre' har således været direkte inspirationskilder for Jonathan Demme, der med sin skarptskårne nye film vender tilbage til det Hollywood, han egentlig havde forladt.

Krakelerede glansbilleder

I 'Rachel Getting Married' ser familiemedlemmerne hinanden for første gang i lang tid, og gamle skeletter i form af skyld og skam vælter ud af skabene og giver ekko i hele familien. De rå, urolige billeder komplementerer på fremragende vis handlingens på en gang intime og distancerede familieskildring.

Smukke Anne Hathaway viser tænder og helt nye sider af sit store talent i sin Oscar-nominerede præstation som den alkohol-afvænnede Kym. Hun vender ved filmens start tilbage til sin glansbilledperfekte familie for at deltage i storesøsterens idyllisk iscenesatte bryllup, der hermed trues af kaos.

Kym er grænseløst irriteret over søsterens overfladiske livsstil, mens resten af familien ser Kym som en selvcentreret trouble maker og kan ikke kan udstå hendes tilbøjelighed til konstant at affyre kvikke one-liners.

Forståelsens svære kunst

Filmen er båret af fornemt ensemble-skuespil. Debra Winger er fremragende som den lettere fraværende mor med egne lig i lasten, og Rosemarie DeWitt er perfekt i rollen som den unge brud, der desperat forsøger at nyde sit eget bryllup.

Karaktererne er komplekse men føles ægte, da Demme giver skuespillerne plads til at udforske rollerne, så man ender med at føle og have forståelse for hver persons sorger og glæder.

Med vanlig sans for anvendelse af lydsiden som et aktivt fortælleelement integrerer Jonathan Demme en kulørt palet af genreblandende musik i filmen. 'Rachel Getting Married' er skrællet for klichéer og fremstår som en dybt rørende og ægte sanset fortælling om tilgivelsens helende kraft og forståelsens svære kunst.

Vi viser Demmes nye film ved ni forestillinger – fra den 18. - 27. september.

Billetter kan bestilles i Cinematekets billetsalg, Gothersgade 55, tlf. 3374 3412. Online bestilling på cinemateket.dk.