MIX Copenhagen i Cinemateket - Queer-klassikere og kuriøse kortfilm

FLASHBACKS OG SAMTIDS-GLIMT. I anledning af LesbianGayBiTrans Film Festivalen MIX Copenhagen, der kører 19.-28. oktober, viser vi et eksklusivt program af retrospektive spillefilm og hele 6 kortfilm-serier med moderne værker, som omhandler køn og seksualitet.

Den årlige LesbianGayBiTrans Film Festival, MIX Copenhagen, blænder nok en gang op for et brag af en filmfest med mere end 100 titler på programmet og masser af opsigtsvækkende events, debatter, performances, musik og fester spredt ud over 10 dage 19.-28. oktober 2012.

Eksklusivt program af retrospektive spillefilm om køn og seksualitet 

I Cinemateket markerer MIX Copenhagen sit tilhørsforhold til den verdensomspændende MIX-familie med et eksklusivt program af retrospektive spillefilm og hele 6 kortfilm-serier, hvoraf den ene er kurateret af pioner-festivalen MIX NYC. Se f.eks. en flot restaureret version af filmen ’Bugis Street’ (1995), om kærlighedshotellet SinSin, hvor campede hedonister samles for at udleve deres fantasier.

Queer-klassikere og Tony Scotts sexede debutfilm 

Traditionen tro er der blevet kigget godt og grundigt i bakspejlet i udvælgelsen af en række epokegørende spille- og dokumentarfilm, som på forskellig vis omhandler køn og seksualitet. Oplev Jack Smiths forførende queer cinema-hovedværk ’Flaming Creatures’ (1963), hvor en gruppe af seksuelt tvetydige karakterer boltrer sig i et antikt orgie, samt ’The Queen’ (1968), der tager betragteren bag kulisserne på en amerikansk drag queen-konkurrence. Se også dokumentarfilmen ’The Celluloid Closet’, som samler hundredevis af filmklip fra Hollywood i et forsøg på at illustrere, hvordan LGBT-personer er blevet skildret på det store lærred gennem tiden; fra stumfilmen og frem til værker som Tony Scotts debutfilm ’The Hunger’ (1983), hvor Catherine Deneuve og Susan Sarandon skaber udødelig lesbisk filmhistorie.

Fra pikante rom-coms til Pakistans hijras

Årets program byder på mange spændende og modsatrettede strømninger: Både de lykkelige, kuriøse, ømtålelige og vanskelige sider af livet som LGBT bliver udforsket. I den ene ende af spektret finder man løssluppen komik og romantik, mens der i den anden dykkes ned i vægtige samfundsrelaterede LGBT-problematikker i Pakistan, Indonesien og Sydamerika – bl.a. i ’Immaculate Conception’ (1992), hvor et udenlandsk par rejser til Pakistan for at søge hjælp for deres barnløshed hos de transkønnede hijras - det såkaldte ”tredje køn”.

Seks kortfilmserier

De flashbacks som Cinemateket viser er svært opdrivelige perler, som er med til at sætte de nye, eksperimenterende kortfilm i kontekst: Hvordan har LGBT-filmen udviklet sig og hvor er den på vej hen? Supplér således de retrospektive klassikere med kortfilmserierne ’kiss Kiss, Gang Bang’, ’MIX NYC Show’, ’Close Encounters’, ’MIX Proudly Presents’, ’MIXed Drama’ og ’MIXed Queerities’, se nyere værker som Annette Fricks ’Lightflight’, Virginie Despentes kontroversielle ’Baise-moi’ – og få en føling med nutidens LGBT-eksperimentalfilmmiljø.

Glæd dig til 10 dage med spritnye kortfilm, klassikere og ukendte perler i Cinemateket!

Se det samlede MIX Copenhagen-program i Cinemateket her: http://www.dfi.dk/Filmhuset/Cinemateket/Billetter-og-program/Serie.aspx?serieID=7732

Tid: 19.-28. oktober
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og på tlf. 3374 3412