MIX Copenhagen – køn og identitet genforhandlet

FILMISK MANGFOLDIGHED. Fra den 4. til den 13. oktober viser filmfestivalen MIX Copenhagen film, der bøjer køn og bryder seksuelle grænser, som påvirker kønsdebatten og afspejler en mangesidig verden. Billetsalget begynder i dag.

MIX Copenhagen – LesbianGayBiTrans Film Festival – inviterer for 28. gang indenfor til ti dage med spændende, farverige, grænsesøgende og underfundige film. Fra den 4. oktober er Cinemateket hovedsæde for en festival, der ønsker at nedbryde kønsstereotyper og skubbe til grænserne for ”det normale”. For med MIX fejrer vi mangfoldigheden, åbenheden og alsidigheden.

Som festivalleder og programansvarlig Lene Thomsen Andino siger, så er ”lysten til at vise mangfoldighed på lærredet – og også omkring det – helt klart den primære drivkraft bag MIX. Hovedmålet med festivalen er netop at udfylde det kæmpe hul, hvor film- og mediebilledet ikke rækker til at repræsentere andet end ”normen”: Groft sagt, den heteroseksuelle del af samfundet.”

Der møder altså årets MIX-publikum en bred vifte af filmoplevelser, som alle ønsker at fremvise andre måder at leve på end de mest konventionelle. Men også oplevelser som er helt elementært engagerende. For folkene bag MIX brænder ganske enkelt også for rigtig gode film, og disse to målsætninger går  hånd i hånd. Stærke filmoplevelser, der virkelig kryber under huden, er som regel også dem, der rykker ved ens forestillinger og som giver stof til eftertrykkelig eftertanke. Film, som med Thomsen Andinos ord, ”skaber en langvarig forandring i måden at anskue hinanden og verden på.”

Bredt program
Lysten til at vise, at virkeligheden er mere end blot ”normen”, har igen i år resulteret i et bugnende og spraglet MIX-program, der både rummer egensindige kunstfilm og umiddelbare populærfilm – og alt ind imellem. Programmet indeholder en kunstnerisk spændvidde og åbenhed, der inviterer alle indenfor.

Fra Hollywood-stjernen James Francos pirrende filmeksperiment ’Interior. Leather Bar’ over instruktøren Marco Bergers elegante film om kærlighed og begær mellem mænd til serien ’Centerpieces’, der viser produktioner, som presser filmsprogets grænser, ønsker MIX at slå et slag for alle filmmediets forskellige udtryksmuligheder.

Derfor er MIX også en filmfestival, hvor der er plads til forskelle i smag og filmiske præferencer, og hvor man sammen kan mødes om filmoplevelser, der rammer noget ukendt i én selv. For Thomsen Andino er det netop afgørende, at der er plads til alle. Som hun siger: ”vi håber at gøre det klart, at festivalens døre er åbne for alle, uanset køn, alder, farve og seksuel identitet; alle filmelskere er velkomne.”

Billetsalget til MIX Copenhagen begynder i dag, tirsdag den 17. september.

Tid: Fra den 4. til den 13. oktober
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online eller på tlf. 33 74 34 12