Mød den ægte 'Gummi Tarzan' i Cinemateket - og se filmklassikeren

MEST FOR BØRN. I anledning af Danske Børne- og Ungdomsfilmklubbers 60 års jubilæum kan du møde den ægte Ivan Olsen, Alex Scheunchen, når Cinemateket viser Søren Kragh-Jacobsens elskede børnefilmsklassiker 'Gummi Tarzan' (1981). Visning med besøg søndag den 25. november kl. 14.00.

Verdens bedste børnefilm

Bio Min Bio-biffen viser søndag den 25. november kl. 14.00 Søren Kragh-Jacobsens magisk-realistiske 'Gummi Tarzan' fra 1981 - en klassisk dansk børnefilm, baseret på Ole Lund Kirkegaards elskede bog.

Filmen er udvalgt i samarbejde med Danske Børne- og Ungdomsfilmklubber (DaBUF), der i 60 år har arbejdet med formidling af film for børn og unge over hele landet. Da DaBUF i 1995, i anledning af Filmens 100-års fødselsdag, ville kåre verdens bedste børnefilm, blev det netop 'Gummi Tarzan', der løb med æren – for så at få tildelt den fornemme titel endnu engang i 1998 af BUFF (Børne- og Ungdoms Film Festival) i Malmö.

Mød Ivan Olsen i virkeligheden

I forbindelse med visningen af 'Gummi Tarzan' kan du møde den ægte Ivan Olsen, Alex Scheunchen, der vil fortælle om sig selv og sine oplevelser som barneskuespiller.

I kølvandet på filmens store succes opstod der megen mystik omkring den unge hovedrolleindehaver. Det ene øjeblik var han der, og så var han pludselig væk. Det var som om drengen i den karakteristiske blå sweater var forsvundet ud i den blå luft. Han var ikke til prisoverrækkelserne i de følgende år, var ikke i tv, gav ikke interviews – hvad skete der med den talentfulde unge skuespiller?  

"De kunne ikke finde mig," forklarer den nu 40-årige Alex Scheunchen. "Mine forældre havde nemlig opgivet et falsk efternavn til Filmselskabet. For dem hed jeg Svanberg – rigtigt hedder jeg Scheunchen."

Alex fortæller, at han i sin tid fik rollen som Ivan Olsen fordi hans mor havde set en annonce i et ugeblad, hvor der stod, at de ledte efter en dreng, der var lille og spinkel ”… det passede jo på mig!," siger han, "Så uden jeg vidste det, havde hun sendt et billede af mig ind som de så må have valgt ud. Bagefter kom jeg ind til prøvefilmning, hvor jeg skulle prøve at holde masken, mens jeg konkurrerede med de andre. Og så blev det mig, og det var så det."

Selvom filmen er mere end 30 år gammel, er dens temaer ifølge Alex stadig oppe i tiden, og antihelten Ivans svære situation - både i skolen og hos familien - vækker stadig genklang hos nutidens børn. Årsagen til den hæder 'Gummi Tarzan' har modtaget gennem årene, og grunden til dens stadige gennemslagskraft, er ifølge Alex Scheunchen dens budskaber: "Dels mobning, men også kampen mod Janteloven; Alle har deres forcer, alle har noget de er gode til. Det er to smukke budskaber, der er evigt højaktuelle."

”Et lille mirakel af en film”

'Gummi Tarzan' er en børnefilmklassiker baseret på Ole Lund Kirkegaards elskede bog af samme navn. Gummi-Tarzans rigtige navn er Ivan Olsen, men Ivans Tarzan-tossede far giver ham øgenavnet, da han for 117. gang kommer hjem fra skole efter at have fået buksevand. Ivans far drømmer om en stærk og modig søn, hvilket Ivan har noget svært ved at leve op til, og han må gå grueligt meget igennem før hans voksen-ven Ole (Otto Brandenburg) lærer ham, at "der altid er noget, man er god til, man skal bare vide, hvad det er."

I Gyldendals Filmguide beskriver Morten Piil 'Gummi Tarzan' som "Et lille mirakel af en film" hvori "Søren Kragh Jacobsen demonstrerer, med bravour, sin formidable evne til at få børneskuespillere, der i sagens natur er amatører, til at indgå i perfekt samspil med voksne, professionele spillere. Især scenerne mellem Ivan (Alex Svanberg) og Otto Brandenburgs kranfører rammer en fortryllet atmosfære af magisk virkelighed."

Tid: Søndag den 25. november kl. 14.00 
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K.
Billetter: Online og på tlf.3374 3412