Nordisk Film og realismen


I november måned viser Cinemateket serien 'Nordisk Film og realismen', der giver et indblik i en af de væsentligste strømninger i dansk film. Serien består af seks titler, heriblandt Palle Kjærulf-Schmidts 'Der var engang en krig' (1966), der vises i Cinemateket søndag den 12. november kl. 15.30 med introduktion af instruktøren selv.
Samme dag går Ib Bondebjerg, professor ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, tæt på 'Nordisk Film og realismen' i foredraget, der bærer samme titel. Det sker den 12. november kl. 14.15. Foredraget lægger op til 'Der var engang en krig' men kræver særskilt billet.
Dansk realismeDe realistiske film er i Danmark blevet til i bestemte perioder. I 1940'erne blev der skabt adskillige hovedværker. Cinemateketi viser film fra tre af periodens mest markante instruktører: Ole Palsbo, Benjamin Christensen og ægteparret Astrid og Bjarne Henning-Jensen. Palle Kjærulf-Schmidts film er et eksempel fra den danske Nybølge, der dominerede tresserne, mens Anders Refn med 'Sort Høst' og Paprika Sten med 'Lad de små børn