Ny polsk film – meget mere end ’Ida’

Polen er Centraleuropas hot spot for filmproduktion, og at ny polsk film er meget mere end Oscar-vinderen 'Ida' kan man forvisse sig om via disse fem fremragende nye polske film. Fra den 8.-23. maj kan du blandt andet opleve den fascinerende biopic 'Gods', som fortæller historien om verdens første vellykkede hjertetransplantation og teenagedramaet 'Promise', der af kritikere er blevet kaldt "Macbeth i gymnasiet".

Der er nu gået over 25 år, siden polske filminstruktører har behøvet at bekymre sig om censur eller om at have brudt det kommunistiske stats produktionsmonopol. Over 700 spillefilm har i denne periode haft premiere i landet på den anden side af Østersøen. Polsk film har i de senere år opnået stor national (en markedsandel på 27%) og international succes, der kulminerede for et par måneder siden, hvor Pawel Pawlikowskis mesterværk ’Ida’ som bekendt vandt en Oscar - og en Bodil.

Åbningsreception fredag den 8. maj

Fredag den 8. maj åbnes serien 'Ny polsk film' af filmen 'Gods' (Bogowie) af Lukasz Palkowski. En fascinerende biopic om den kontroversielle polske kirurg Zbigniew Religa, der i maj 1986 gennemførte den første vellykkede polske hjertetransplantation. Vi følger Religa gennem flere fejlslagne og hjertegribende transplantationsforsøg og under hans mange bataljer med den etablerede lægeverden. Elementært spændende og fyldt med Jerntæppe-kitsch, herunder Religas lime-grønne Lada. Filmen blev en stor biografsucces i hjemlandet.

Før visningen af 'Gods' vil den unge polske filmkritiker Ola Salwa, der blandt andet skriver om film for ugemagasinet 
Polityka, holde et foredrag om ny polsk film. Efter filmen byder Den polske ambassade på vin og et ungt polsk jazzband vil spille i ASTA BAR.

Mellem historie og identitet

De nye polske film er tematisk og stilistisk meget forskellige, men man kan spotte to tematiske tråde: En række aktuelle polske film beskæftiger sig med landets historie og forsøger at genfortolke den på forskellig vis. Et andet tilbagevendende tema i aktuel polsk film fokuserer på selvdestruktion og identitetsproblemer blandt ungdommen.

’Ida’ som fra de tidlige 1960’ere genbesøger polsk historie i Holocaust-perioden er et eksempel på den førstnævnte tema-trend i polsk film. Det samme er Jan Komasas stort anlagte ’Warzaw 44’, der handler om oprøret mod nazisterne i Warzawa i 1944, og Lukasz Palkowskis dramatiske ’Gods’, der følger en kæderygende kirurg på hans besværlige og dramatiske vej til Polens første succesfulde hjertetransplantation. Filmen vandt prisen for bedste film under uddelingen af de nationale filmpriser ved Gdynia Film Festival i september 2014. Både ’Gods’ og ’Warsaw 44’ var blandt de ti mest sete film i Polen i 2014.

Et eksempel på den anden tematråd er Anna Kazejaks ’Promise’, der handler om en teenagepige, som overtaler sin kæreste til at begå mord. Mange polske unge er i usikre på, hvem de er og på deres forhold til historien og kommunismen, og de er tilsyneladende i tvivl om, hvorvidt de skal blive i Polen eller emigrere til Vesteuropa. I de sidste ti år har halvanden million polakker forladt hjemlandet.

'The Mighty Angel' handler om Jerzy, der er en intelligent, talentfuld forfatter - og alkoholiker. Han bevæger sig ud og ind af afvænningsklinikker. I starten af filmen har han mødt sit livs udkårne, men han falder alligevel i. Filmen har en springende, ikke-lineær fortællestruktur og er båret af såvel grotesk humor som kras realisme i skildringen af Jerzys situation. Robert Wieckiewicz (’Walesa – håbets mand’) har vundet en række priser for sin præstation i hovedrollen.

Med denne serie præsenterer Cinemateket fem af de bedste helt nye polske film. De vil også blive vist i Århus (Øst for Paradis, 31. maj - 4. juni) og i Odense (Café Biografen) i september. Serien er arrangeret i samarbejde med Den Polske Ambassade (Joanna Tamborska).

Læs mere om de øvrige film og serien. 

Tid: 8. & 23. maj 2015
Sted:
Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling:
cinemateket.dk og tlf. 3374 3412.