Ny sydafrikansk film - med besøg

Få et indblik i en filmbranche i forandring. Fotograf og producent Steven White besøger Cinemateket og præsenterer racedramaet 'Crime' den 12. juni – med efterfølgende diskussion.

Sydafrika og fodbold er på alles læber. Men hvad med Sydafrika og film?

'Crime' er et gribende drama, der udspringer af dagens paranoide Sydafrika. Den succesrige forretningsmand Andrew kommer en aften hjem til sin alarmsikrede villa og finder en bagbundet sort mand og sin kone, Michelle, med en pistol i hånden. Manden er Sipho, som for en uge siden kidnappede Michelle, og som nu er vendt tilbage til luksusvillaen for at rippe den for værdier. Andrew vil ringe til politiet, men Michelle mener, at de skal skyde Sipho.

Den 12. juni kl. 19.00 vil fotograf og producent Steven White diskutere 'Crime' med publikum. Steven White fortæller ligeledes om sydafrikansk film generelt.

En filmbranche i voldsom forandring

Demokratiets indførelse i Sydafrika i 1994 afsluttede officielt det racistiske hvide styre, og et konfliktfyldt nyt samfund med en masse komplekse problemer så dagens lys. Apartheidstyret havde været bevogtet af uigennemtrængelige sikkerhedssystemer, ministerier og censurinstanser, og pludselig var de alle tilsyneladende sat ud af kraft fra den ene dag til den anden.

På filmområdet blev der åbnet nye muligheder for sorte filmstuderende, og en række talentfulde sorte instruktører dukkede op på scenen. Det samme gjorde en række kontroversielle film. Den sydafrikanske filmindustri har i det hele taget fået tilført en masse ny talent og energi.

Vi har sammensat et program med nogle af de bedste sydafrikanske film fra de senere år – fra 'SMS Sugarman' (2009), om asiatiske og hvide kvinder, der prostituerer sig for sorte mænd, til portrættet af en dysfunktionel white-trash-afrikaaner-familie i 'Triumph' (2008), og 'Jerusalema' (2008), der fortæller historien om en ung sort mands blodige vej til magten som mafiaboss.