Nye danske signaturer på PIX

CPH PIX – DANSK.  Københavns internationale spillefilmsfestival er nu halvvejs gennem sit to uger lange program. Der er masser udfordrende film tilbage i sidste halvdel – heriblandt en håndfuld med dansk afsæt eller islæt. Cinemateket viser en stribe af dem.

CPH PIX præsenterer hvert år film af og med en stribe nye talenter – ikke mindst danske. I år er udvalget af produktioner med dansk signatur større og mere alsidigt end nogensinde før.

Ikke mindst inden for genrefilmen sker der noget i disse år. Varulvefilmen ’Når dyrene drømmer’ ramte os sidste år, og det samme gjorde monsterfilmen ’Dannys Dommedag’ samt Kristian Levrings western ’The Salvation’. Men særligt undergrundens mindre kendte filmskabere kaster sig over projekter i spillefilmslængde, og det gerne med succes. Kasper Juhl har således med ’Gudsforladt’ lavet en atmosfærisk horrorfilm, som udfordrer genren ved at skrue ned for mængderne af blod, men til gengæld fortætte atmosfæren og de psykologiske dimensioner.

Et andet ubeskrevet instruktørnavn er Thomas Jakobsen, der med sin amerikansk producerede ’The Unraveling’, fortæller en skæbnesvanger historie om en ung mand, der skal giftes med sin gravide kæreste, mens han selv er godt i gang med at blive afhængig af heroin. En dag bliver han bortført af vennerne og ført ud i skoven på polterabend. men bedst som festen og rusen kulminerer, findes en af vennerne død.

Helt andre stier bliver betrådt i Anna Sofie Hartmann tysk-danske produktion ’Limbo’ – en overgangsfilm om teenagepigen Sara fra Nakskov, som er ved at være færdig med gymnasiet og ikke ved, hvad der venter på den anden side i en by, der mest er kendt for sine roemarker og sin sukkerfabrik. Men så sker der noget i forholdet til den ny lærer… Filmen er nomineret til den prestigefyldte New Talent Grand PIX.

'Gudsforladt' – 'Pusher' møder Cronenberg

I Kasper Juhl nedtoner splatterorgierne fra sine tidligere film til fordel for et mere psykologisk gys og stærkt miljø i ’Gudsforladt’ – en social body-horror om man vil, hvor ’Pusher’ møder Cronenberg. Mia og hendes bror Anders (Johannes Nymark fra ’Vild med Dans’!) kommer fra en voldelig og alkoholiseret familie, men Anders er lige kommet ud fra spjældet, og det skal fejres. Aftenen og de næste dage udvikler sig imidlertid ude af deres kontrol, for man kan som bekendt ikke flygte fra fortiden. Der er næppe det tabu, som ikke behandles i denne dystre og intense film om sex, vold og incest. Søndag den 19. april kl. 19.00.

'The Unraveling' – i skovens stille dybe ro

I Thomas Jakobsens amerikansk producerede ’The Unraveling’ nærmer hovedpersonen Michael sig de 30, skal giftes med sin gravide kæreste og er godt i gang med at blive afhængig af heroin. En dag på jobbet bliver han bortført af sine venner og hevet ud i skoven på polterabend, men bedst som festen og rusen kulminerer, findes en af vennerne død. Og med ét bliver vejen tilbage en desperat kamp for overlevelse. Søndag den 19. april kl. 21.30.

'Limbo' – stille drama af græske proportioner

Limbo – i vestlig teologi synonymt med et opholdssted for de sølle sjæle, der måske ikke har fortjent straf, men heller ikke er værdige nok til at få del i de himmelske herligheder. En gammeltestamentlig tolkning man nemt kan fristes til at bruge om det sted, hvor Anna Sofie Hartmanns debutfilm foregår, nemlig hendes egen fødeby, Nakskov. Men alene titlen indikerer den tilstand af uafklarethed og usikkerhed, man kan befinde sig i, når man er i en vigtig overgangsfase. Eksempelvis når man som Sara er ved at være færdig med gymnasiet og ikke ved, hvad der venter på den anden side. Tiden får hun og hendes klassekammerater blandt andet til at gå med at indøve Sofokles' tragedie ’Antigone’ med deres nye, unge lærer, Karen, der lige er flyttet til byen. Sara forelsker sig i Karen, men da hun erfarer, at følelserne ikke er gengældt, tager tingene en dramatisk drejning. Et stille drama af græske proportioner – og en film, der bliver siddende længe. Mandag den 20. april kl. 16.45.

Tid: CPH PIX 9.-22. april
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online eller på tlf. 33 74 34 12