Ørkenkvinde med power

MÅNEDENS DOKUMENTAR. ”... herligt inspirerende” (Politiken ♥♥♥♥); ”… en sand solstrålehistorie” (Filmmagasinet Nosferatu ★★★★★★). Se 'Solar Mamas' 24.-30. april.

Hun er rapkæftet som få vestlige mænd. Hun kæderyger og tror ikke på kønsopdelte dyder. Og nu har hun besluttet sig for at revolutionere sin beduinlandsby, der mestendels består af telte i grænselandet mellem Jordan og Irak.

Kvinden i centrum er Rafea, en eksplosiv, elskelig ildkugle af vilje og blussende følelser. Hun har ingen videre skolegang bag sig, men nu vil hun på kursus i Indien for at kunne vende tilbage med viden og en pionerrolle at indtage. Hun har store drømme for fremtiden. De er bare meget svære at omsætte til praksis, når Rafeas gemal nægter at lade hende bevæge sig uden for synsafstand, mens han selv ligger og feder den på tykke tæpper og truer med at tage børnene fra hende, hvis hun rejser. Han er så selvisk, svigefuld og stokkonservativt, at han lige så godt kunne have givet Rafea en fodlænke. Hvilket næppe havde stoppet hende!

Altoverskyggende hovedperson
Oprindelig skulle filmen ’Solar Mamas’ have handlet om fire kvinder fra den tredje verden, der mødes på et kursus på Barefoot College i Indien – et kaotisk-sympatisk projekt, hvor man oplærer tredjeverdens-mødre og -bedstemødre i basalt ingeniørarbejde (ikke mænd, for de flytter hjemmefra, når de har fået en uddannelse!). Men med et kraftværk som Rafea på rollelisten blev fire hovedpersoner uundgåeligt tre for mange – det er og bliver hendes film.

Filmen giver dog stadig et kulørt indblik i stedets mangfoldighed og hjertevarme. Kvinderne skal lære at samle transistorer og reparere solceller, og der er ikke andet fælles sprog end et billedmanual og en masse håndtegn. Man forstår til fulde de enorme udfordringer, de tager på sig i forhold til familie, tradition og samfund.

Dansk produceret
’Solar Mamas’ er en del af Why Poverty?-initiativet, der prøver at finde løsninger på ulighedsproblemer i verden, og den er produceret af danske Mette Heide. 'Solar Mamas' handler om globalt udbredte problemer, men mest af alt om optimisme og ukuelighed. Og så har den faktisk også en mandlig helt i skikkelse af en jordnær rådgiver i Jordans Miljøministerium, en flot mand i jeans, der som den eneste kan få Rafeas husbonds respekt – bl.a. ved at spille kortet: ”Vi har vel begge den samme konge, ikke?”

Tid: 24.-30. april. 
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K.
Billetter: Online og på tlf. 33 74 34 12.