På kanten af virkeligheden

NY PORTUGISISK FILM bevæger sig ofte på grænsen mellem fiktion og dokumentarisme. Oplev fire nye prisvindende film i Cinemateket, herunder Miguel Gomes’ uimodståelige romance ’Tabu’, der åbner serien den 9. december kl. 19.00.

Siden Cinema Novo, den portugisiske pendant til den italienske neorealisme og den franske nybølge, opstod i 1960'erne, har portugisisk film tilstræbt at vise de usminkede sider af tilværelsen. Cinema Novo ebbede ud omkring 1973, men pionerer i portugisisk film arbejder fortsat med samme skisma. I serien 'Ny portugisisk film' undersøger vi den aktuelle filmscene i Portugal.

Portugal har gennem alle årene været repræsenteret på de internationale filmfestivaler – ikke mindst af den store mester Manoel de Oliveira (f. 1908), der startede som dokumentarist i 1931 og fortsat laver film. Oliveira var i 2012 medinstruktør af episodefilmen ‘Historic Center’, der hylder byen Guimarães i det nordlige Portugal. Med ham var to andre store instruktørnavne, finske Aki Kaurismäki og spanske Víctor Erice, foruden landsmanden Pedro Costa.

Pedro Costa (f. 1959) har siden de sene 80’ere lavet ultrasanselige, eksperimenterende dokudramaer med fokus på urban melankoli og livet i Lissabons fattige forstæder. Han har også været frontfigur i en ny filmbølge, der i det seneste årti eller to har rejst sig i Portugal. Det er en bølge, der balancerer – og i visse tilfælde danser lystigt – på grænsen mellem fiktion og virkelighed. Akkurat som den gamle Cinema Novo.

Romantisk syntese af billeder og lyd

Vi åbner serien med den tidligere filmkritiker, Miguel Gomes’ vidunderlige ‘Tabu’ den 9. dec., der til dato er den portugisiske film, der har fået biografdistribution i flest lande. Miguel Gomes er en fremtrædende karakter i ny portugisisk film, han udnytter dokumentariske og semidokumentariske fortællinger i sine fiktionsfilm. Filmen starter i nutidens Lissabon hos en temperamentsfuld ældre kvinde og hendes godhjertede nabo Pilar. Da den ældre kvinde kommer på hospitalet, giver hun Pilar adressen på en mand, hun skal opsøge. Scenen skifter til 1950’ernes koloniale Mozambique og til en gribende kærlighedshistorie. ‘Tabu’ er et uhildet filmisk værk, der har modtaget adskillige internationale filmpriser og BØR sanses i en biograf.

'Tabu' vises tirsdag den 9. dec. kl. 19.00 (med reception efter filmen) og søndag den 28. dec. kl. 19.00.

Kaurismäki, Costa, de Oliviera og Erice hylder Guimarães

'Historic Center’ er en kalejdoskopisk episodefilm i fire dele, der hylder byen Guimarães. Aki Kaurismäkis bidrag er et morsomt portræt af en melankolsk café-ejer. Oliveira følger en horde af turister, der tager billeder i byens centrum. Erice opbygger en historie omkring tidligere arbejdere på byens tekstilfabrik, og Pedro Costas hovedperson er fanget i en skærsilds-elevator og i en diskussion om Portugals nellikerevolution i 1974.

'Historic Center' vises torsdag den 11. dec. kl. 21.45 og onsdag den 17. dec. kl. 16.45.

Umulig filmatisering?

Det tætte portugisiske bånd mellem virkelighed og fiktion findes også i litteraturen, ikke mindst i Fernando Pessoas hovedværk 'Rastløshedens bog’ fra 1913. Bogen er blevet betragtet som umulig at ‘oversætte’ til filmmediet. Bedøm selv, hvordan det er lykkedes for den portugisiske instruktør João Botelho.  Filmen bliver den 13. dec. introduceret af Pessoas danske oversætter, forfatteren Peter Poulsen. Fernandos Pessoas ‘Rastløshedens bog’ fra 1913 har kultstatus og består af noter, optegnelser, psykologiske refleksioner og filosofiske overvejelser samlet af den beskedne boghandlerassistent Bernardo Soares (Pessoas alter ego). Bogens univers bliver i filmen overbevisende overført til det 21. århundredes Lissabon.

'Film of Disquiet' vises lørdag den 13. dec. kl. 19.00 (med introduktion) og søndag den 21. dec. kl. 16.45.  

Portugisisk indie film

Ines’ bror er vendt tilbage fra et liv som surfer i Australien og lever nu som munk i et lokalt kloster ved den portugisiske Guincho-strand. Selv om Ines er mere interesseret i drenge end i Gud, er hun fast besluttet på at tage sig af sin bror, som dog forsøger at lægge afstand til sine komplicerede familieforhold. Filmen byder på fantastiske undervandsoptagelser og blev af tidsskriftet Film Comment valgt som en af årets ti bedste film.

'This Side of Resurrection' vises lørdag den 13. dec. kl. 21.30 og søndag den 28. dec. kl. 16.45. 

Filmserien er arrangeret i samarbejde med Portugals Ambassade (Silvia Schiermacher).

Læs mere om filmene og bestil billetter her.

Tid: ’Ny portugisisk film’. 9.- 28. december.
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: online eller på tlf. 33 74 34 12