Paranoid pengemaskine og vild hjernevask - ny film om Scientology

MÅNEDENS DOKUMENTAR i Cinemateket i september er Alex Gibneys gennemresearchede ’Going Clear: Scientology and the Prison of Belief,’ som via vidnesbyrd og arkivmateriale giver et virkeligt indblik i en ellers aflukket sekterisk verden. Se filmen 10.-16. september.

Månedens film i Cinemateket i september er den amerikanske instruktør Alex Gibneys nyeste dokumentar ’Going Clear: Scientology and the Prison of Belief’. Gibney er kendt for sine ofte kritiske og kontroversielle film. Han har blandt andet stået bag film om WikiLeaks og den skandaleramte cykelrytter Lance Armstrong.

’Going Clear: Scientology and the Prison of Belief’ blev før sin amerikanske premiere i januar 2015 mødt af protester fra Scientology, fordi den sætter stifteren L. Ron Hubbard i et lidet flatterende lys og afdækker en organisation, der leder tankerne hen på Det Tredje Rige, DDR og Nordkorea.

Grufulde afsløringer om organisationens milliard-industri og nådesløse metoder kommer fra tidligere højt rangerede scientologer. Her berettes både om ulovlige aflytninger, fysisk og psykisk vold indenfor Scientology, foruden kollektiv hjernevask og årelang forfølgelse af frafaldne medlemmer.

’Going Clear: Scientology and the Prison of Belief’ kan ses i Cinemateket fra i aften og frem til 16. september. Filmen vises i samarbejde med DR Dokumania.

Anmelderne skriver

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ”Ingen af de tidligere medlemmer skåner sig selv, når de fortæller, hvor opslugt de var af Scientology, og hvor meget de nu har brug for at fortælle deres sandhed om organisationen. Deres kritiske udsagn er både personlige og konkrete nok til at virke troværdige, og ’Going Clear’ er endnu en væsentlig film signeret Alex Gibney.” Dorte Hygum Sørensen, Politiken.

★★★★★ ”Naturligvis er filmen et partsindlæg, men det vil enhver anklage være. Kun synes anklagerne her at stå utroligt stærkt og have en overbevisende sag.” Johs. H. Christensen, Jyllands-Posten

★★★★★ ”’Going Clear: Scientology and the Prison of Belief’ er ikke alene tankevækkende, men også ekstremt underholdende. I alle henseende imponerer Alex Gibney endnu engang. Ikke alene som af en tidens bedste dokumentarister, men også som en af de vigtigste kritiske røster.” Nicki Jensen, Moovy

★★★★ ”Grundig, vidtrækkende og skarpt struktureret” Lasse Martin Jørgensen, Filmz

”Tom Cruise og John Travolta er to kransekagefigurer i Scientology, som gives særbehandling og bruges til at promovere sekten og til at skaffe nye medlemmer … Til sidst vender Cruise sig mod et gigantisk foto af L. Ron Hubbard, den store rorgænger, og gør honnør. Der er noget uhyggeligt over seancen … det er stærkt og virkningsfuldt at se og høre folk fortælle, at se L. Ron Hubbard opføre sig lettere vanvittigt, at se fanatismen i Tom Cruises øjne og høre tidligere scientologer fortælle om de uhyrlige ting, de har været med til at gøre og selv er blevet udsat for … Gibneys film har om noget genstartet diskussionen om Scientology. Spørgsmålet er, om sekten kan overleve den.” Christian Monggaard, Information

Tid: 10.-16. septenber 2015
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: cinemateket.dk og tlf. 3374 3412.